top of page
4.jpg

ЗА ГАЛЕРИЯТА

Галерия „Видима” се намира в центъра на гр. Севлиево, в непосредствена близост с площад „Свобода” и сградите на Община Севлиево, хотел „Севлиево – Плаза” и паметника на „Свободата”, творба на прочутия италиански скулптор Арнолдо Цокки. Галерия "Видима" се помещава в сграда паметник на архитектурата, която е построена преди един век. 

Името на галерията е свързано с най-голямото предприятие в града – „Идеал Стандарт–Видима” – АД. Благодарение на огромните промени и забележителните събития, станали в Севлиево, благодарение на добрата воля и отношението на ръководството на компанията сме свидетели на непрестанна подкрепа в областта на културата и социалните дейности.

15 декември 1997 година е датата, на която галерия „Видима” отваря вратите си. Правото да бъдат представени първи в новата изложбена зала получават малките художници – възпитаници на детската школа за изобразително изкуство към "Детски арт център Видима". От тогава са изминали много години и в галерия "Видима" са представени едни от най-забележителните художници на новото време, но заниманията с децата и вниманието към тяхното творчество, остават важна и вълнуваща част от нашата работа. 

На снимката: сградата на галерия "Видима"

3.jpg

ИЗКУСТВО

Фокусът в дейността на галерия „Видима” е насочен към представянето на съвременните творци. Интересуват ни автори с ярко изразена творческа индивидуалност и смело артистично мислене, имената на които са синоними на нови явления и авангардни тенденции в българското изкуство. С голям интерес се обръщаме и към миналото, като представяме и художници, чието творчество е скрито в сянката на времето, но бележи връзката на родното със световното изкуство. Галерия "Видима" е била домакин на над 200 изложби и до момента са представени над 150 именити български художници. Повече за всеки един от тях може да намерите на страницата "Автори".
В галерията провеждаме и вечери на другите изкуства. Афишите на тези прояви включват повече от петдесет имена на най-талантливите български писатели, музиканти, журналисти, театрални и филмови дейци. През годините гостоприемния праг на галерия Видима са минавали цяла плеяда майстори на българското изкуство, литература, кино и театър. 
Йосиф Петров, Невена Коканова, Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Никола Анастасов, Евтим Евтимов, Георги Константинов, Любомир Левчев, Иван Динков, Антон Дончев, Марко Семов, Андрей Пантев, Надежда Захариева, Божидар Димитров, Недялко Йорданов, Рангел Вълчанов
Не случайно в Севлиево наричат това културно пространство „Къщата на музите”.

30167513_381034789039637_408801674305471

АРТ ЗОНА

През 2010 година част от колекцията на галерия „Видима” – картини, графики, фотографии, пластики бе подредена в новата, светла и просторна зала –  АРТ Зона. Постоянната ни експозиция е представена от близо 100 произведения, тя е с музеен характер и историческа стойност,  отразява много от значимите промени в динамиката на времето и облика на съвременното изкуство. Фондът на галерията съхранява над 700 картини.
 

Сред авторите, които са експонирани в представителната зала на галерия „Видима” са Светлин Русев, Георги Божилов-Слона, Димитър Казаков-Нерон, Красимир Добрев-Доктора, Орлин Чуховски, Евгений Босяцки, Доньо Донев, Цветан Колев, Стоян Цанев, Милко Божков, Николай Панайотов, Греди Асса, Николай Янакиев, Станислав Памукчиев, Свилен Блажев, Димитър Киров.
 

Залата на АРТ Зона е мултифункционална – може да се използва за лекции, конференции, семинари, презентации, представяния на книги, филми и моноспектакли.

На снимката: изглед от галерия АРТ Зона

hermitaj.jpg

ОТ ЕРМИТАЖА ДО ГАЛЕРИЯ ВИДИМА

През 1997 г. се заражда идеята за създаването на галерия Видима. Предложението идва от изпълнителния директор на Идеал Стандарт – Видима, инж. Васил Кънев. Ирина Колбасова, известен в града и региона изкуствовед приема предизвикателството да изгради нова галерия в Севлиево, като си поставя основната цел тя да бъде предпочитано място за утвърдени български художници.

Ирина Колбасова е родена в Санкт Петербург през 1961г. Любовта към изкуството дължи на родителите си. Завършва своето висше образование през 1985 г., със специалност „История и теория на изкуството” в Института за живопис, скулптура и архитектура „Илия Репин” (Художествена Академия, Санкт-Петербург). Паралелно със своето следване работи осем години в научния отдел от 1978 г до 1986 г. на Ермитаж, един от най-големите и богати музеи-дворци в света.

Крилете на любовта отнасят Ирина Колбасова в малкия град на централна България, където създава семейство и изгражда своето име в културните среди. Изучава български език и история на изкуствата по нашите земи, защитава своите знания и умения, няколко години работи в ДХС Габрово. 

През годините преподава във ВТУ "Св.Св. Кирил и Методий" и Нов Български Университет. 

Член е на СБХ, отдел "Критика"

Член на групата на Габровските художници.

Защитава докторска десертация на тема "Медалиерното изкуство от освобождението до днес". Този неин труд е издаден в самостоятелна книга.

На снимката: дворец Ермитаж, Санкт-Петербург

IMG_3383_resize.jpg

Ирина Колбасова налага високите критерии на петербургската школа и така с времето малката севлиевска галерия се превръща в едно духовно пространство, което привлича най-големите имена в българското изобразително изкуство. Преодолявайки всички трудности на началния период, за 20 години галерия Видима събира богата колекция съвременна българска живопис, благодарение на авторитета, който тя завоюва сред художниците, много автори споделят, че за тях е по-престижно да покажат своите нови картини първо в галерия Видима, а след това в столична галерия. За този период Ирина Колбасова реaлизира близо 200 изложби на над 150 български художника.
На 6 ноември 2017 г. с Юбилейна изложба в София в зала възраждане на министерство на културата в София бе отбелязан 20 годишен юбилей на Галерия Видима. Уважението към труда на Ирина Колбасова засвидетелстват почетни гости и художници от цялата страна.

На снимката: Ирина Колбасова

50962115_550017762141338_685248696203345

След кратко боледуване, Ирина Колбасова ни напуска на 16 януари 2018г. Галерията продължава да поддържа утвърдения авторитет в лицето на нейния наследник Сава Христов.

След смъртта ѝ е създаден фонд Ирина. Колекция от картини, която включва произведения дарени от художници, нейни приятели в памет на тяхното дългогодишно партньорство. Творбите са посветени на живота, културната и духовна дейност на Ирина Клбасова. Фондът се попълва и до днес.

На снимката: портрет на Ирина Колбасова от Юрий Ковачев

bottom of page