top of page

АЛБЕРТ ХАДЖИГАНЕВ В СЕВЛИЕВО


За нас от галерия „Видима“ бе огромна чест да представим за първи път с изложба в Севлиево художника Алберт Хаджиганев роден именно в града край река Росица. Лично и емоционално премина откриването, защото той живее и работи във Франция повече от 40 години. Много от присъстващите запазили приятелство и топли спомени, бяха дошли специално, за да го видят и поздравят. Заедно с автора пристигнаха и негови приятели художници от Франция. Имаше и много хора, които не го познаваха лично, но неустоимо бяха привлечени от неговата впечатляваща живопис. Във всеки случай това бе една много специална среща за всички. Събитие със сантиментален и паметен характер за Севлиево. Не всеки ден имаме възможност да се докоснем до художник от такава величина, а още повече той да е и наш съгражданин.


Алберт Хаджиганев в Севлиево
Алберт Хаджиганев и Сава Христов

Алберт Хаджиганев е роден в Севлиево през 1954 г. в семейство с афинитет към изкуството. Баща му е художник, а по-големият му брат е скулптор. До 1982 г. изучава живопис при различни учители, както и фотография в полиграфическата гимназия в София. Емигрира във Франция и от 1982 г. до 1989 г. се обучава в ателието на известния френски художник Реми Арон, а едновременно с това завършва Висшето национално училище по изящни изкуства в Париж. През  1989  г.  получава  голямата  награда  за живопис на Академията за изящни изкуства при Френския институт. През 1991 г. получава наградата на правителството на Монако.


Алберт Хаджиганев в Севлиево
Изглед към експозицията

Оттогава има над 60 самостоятелни изложби във Франция, Белгия, Германия, Италия, Австрия и др. Съвсем до скоро в продължение на повече от две десетилетия е постоянно представян в Съединените американски щати в Бостън, Ню Йорк и Сан Франциско. Неговото изкуство е добре познато и високо ценено сред изкуствоведи и колекционери от цял свят. Частни, държавни и общински колекции на няколко континента притежават негови произведения.


Алберт Хаджиганев в Севлиево

Първото му професионално представяне на родна земя е едва през 2021 г. в известната столична галерия „Астри“. Интересът към него и творчеството му провокира още една изложба през 2023 г., отново в същото пространство. Именно там, редом с други севлиевци, пропътували разстоянието специално за среща с г-н Хаджиганев, имах удоволствието да се запозная с него и да му предложа да покаже своето изкуство и в родното Севлиево.


Алберт Хаджиганев в Севлиево
Благодарност и признателност

Алберт Хаджиганев идва при нас в Севлиево не просто със своите картини, той носи със себе си нещо много повече. С тях той внася духа на Париж, аромата на Франция, но чрез тях той ни кани на гости и в неговия личен живот. Споделя с нас лични спомени, които истински са докоснали артистичната му душа. Магически моменти, които са имали своето време и място, моменти, които са неповторими, но художникът се е опитал да ги запечата в ума си, а после и върху платното заедно с всички съпровождащи ги чувства.


Алберт Хаджиганев в Севлиево
Рамзи Готбалдин, Жан-Даниел Бувар и Алберт Хаджиганев

В компанията на неговите произведения ние се отправяме не просто на една разходка по скалистите крайбрежия на Нормандия и горещите равнини на Севиля, но постепенно преминаваме към едни по-непознати места, където географските имена в заглавието на картината отстъпват мястото си, за да се появят обикновените думи от ежедневието. Изникват обекти без имена, които се назовават с по-общи понятия като дърво, храст, пътека, облак. Постепенно автора ни отдалечава от шумните споделени места и ни въвлича в неговия собствен свят. Стигаме до двора, до градината, буквално до прага на неговата къща. Тук той ни кани да опознаем неговата душевност. Разказът става по-метафоричен и философски. Виждаме многовековното вечно зелено „Маслиново дърво“ и малката „църква в Ажу“ разрушена през 1944 г. и отново възстановена върху основите си от 12-ти век.


Алберт Хаджиганев в Севлиево
Всички гости получиха албум от изложбата с автограф за спомен

Виждаме как вечните планини и безкрайни морета отстъпват пред мимолетни явления, мъгли, облаци и залези, които силно, но много за кратко ни напомнят за красотата на живота и неговата преходност. Тайнствена и хипнотична е картината озаглавена „Вечерна светлина“, която ни въвежда в илюзиите на нощта. Хронологично сякаш я следва картината с вечерницата и младата луна назована „Безпристрастно“. Най-силно ме провокираха двете картини на които е изобразен един и същ шипков храст, но с разлика от една година. Той се намира някъде по продължение на пътеката по която Алберт Хаджиганев обича да се разхожда. Може би много пъти той е минавал покрай него без да го забележи. Понякога обаче светлината си играе с нас и прави така, че да погледнем по различен начин към нещо, което е било незабележимо досега. Понякога един такъв миг се помни за цял живот. Алберт Хаджиганев ни подсказва, че навсякъде около нас можем да намерим красота, спокойствие и наслада. Подсказва ни, че за всеки от нас има някъде шипков храст.

Текст: Сава Христов

Снимки: Милен Дешев


Алберт Хаджиганев в Севлиево
"Шипков храст" - маслени бои, платно, 150х150 см



 

Последни публикации

Виж всички
bottom of page