top of page

Ели Неделчева

На 25-ти Октомври 2005 г. в галерия "Видима" гостува майсторката на керамиката Ели Неделчева (1961г. - 2011г.).

На откриването на изложбата присъства и изкуствоведът проф. Виолета Василчина, която представя талантливата авторка: “Творбите на Ели са еднакво добре приети от Етъра до Париж. Тя е доказателството за това, че модерното не е абстракция, а отстояване на индивидуализма и на себе си.“ Керамиката й се отличава с едри, представителни и изразителни форми, изисканата орнаментика, виртуозна техника. Нейните съдове съчетават балканско своеобразие, и съвременна универсалност – в техните форми и гравюри могат да се намерят елементи от старото художествено наследство, но те са изцяло претопени в представата за съвременен интериор, а образната им звучност е адекватна на съвременната жажда за неповторимост и автентичност.

Формите, които тя точи сама на своето грънчарско колело и след това дълго и търпеливо рисува, са уникални. За разлика от 99% от керамиците, които ползват готова глина, закупена от някой производител, Ели Неделчева сама намира материала за своите творби и после майсторски го обработва.

Ели Неделчева е родена в Разград. Тя се учи на занаят от известния майстор на бусинска керамика Петър Гигов и това формира в нея отношение към традицията, която става отправна точка в индивидуалните й търсения. Произведенията й заемат достойно място в развитието на съвременната художествена керамика. В произведенията си художничката използва традиционните техники и технологии, експериментира с орнамента и цвета. През 2002 и 2007 Ели Неделчева получава награди за принос към за този вид изкуство от Националните годишни изложби на керамиката в СБХ. Има участия на народните художествени занаяти, в пленери, в колективни експозиции, а нейни творби са притежание на частни колекционери и галерии в България, Ирландия, Русия, Франция, Италия и Австрия.
31 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page