top of page

Ема Вертерова

Актуализирано: 9.03.2022 г.

На 8-ми Март 2022 г., по случай международния празник на жената, галерия „Видима“ представя изложба живопис на габровската художничка Ема Вертерова, чието изкуство е известно с неповторимата си, неподправена нежност и елегантност, присъщи единствено на лиричната женската душа.

Ема Вертерова е една от малкото български художнички, чието изкуство е до такава степен посветено на чувствителната женска натура. Изложбата, която ще покажем е специално подготвена за празничната дата, като представя нови и непоказани творби, създадени през последните няколко години.

„Всяка една картина на Ема е скъпо и изискано бижу. Не познавам друг български художник с толкова фин рисунък, с такова излъчване на вътрешна чистота в картините, такъв хармоничен диалог на цветовете и същевременно с толкова уязвима красота. Потапям се в музиката на багрите, с удоволствие разглеждам елегантни фини линии, причудливо изплетени орнаменти, чувствам се уловена в тяхната тънка и нежна паяжина. Времето спира, картините буквално омагьосват с невероятната си естетика. Докосването до картините на художничката е покана да надникнем в личния ѝ свят, изтъкан от полупрозрачните цветове на развяващи се воали и дантели, украсени с рисунките на птици, цветя и пеперуди. Всеки детайл в композициите е обмислен, всеки силует си има място. В симетричните алафранги и в тяхната затворена статичност по някакъв начин се запазва въздух, усеща се душа, картината остава жива, подвижна и трепетна, сякаш още миг и този сън ще изчезне, ще изчезне наслаждението на окото и духа, радостното чувство за докосването на прекрасното. Колкото повече разглеждам картините на Ема, толкова повече нови неща откривам в тях и толкова по навътре навлизам в тяхната ненатрапчива философия, за устройството на света, за невъзможността да задържим крехката хармония на мига, всичко, което очите ни улавят в чудните ѝ произведения - пърхащи пеперуди, райски птици, вълшебни цветя, всичко това е краткотрайно, вълшебно, неуловимо, може би сън, може би приказка, а може би докосване до нашите души.“ - така през 2016 г. Ирина Колбасова споделя своите преживявания от поредната си среща с приказните творби на Ема Вертерова.

За любителите на изкуството в Севлиево няма да е тайна, че Ема Вертерова е една от любимите авторки и близки приятелки на Ирина Колбасова. Това ще бъде нейна четвърта поред изложба в галерия „Видима“. Първата изложба на Ема Вертерова в Севлиево е през далечната вече 2001 г., като тогава предизвиква голям възторг у зрителите и с това поставя началото на едно дългогодишно приятелство и партньорство между авторката, галерията и ценителите на изкуството в нашия град. Следват изложби през 2011 г. и 2016 г., които отразяват вълненията в нейните творчески търсения към дадения момент, като отново не оставят публиката равнодушна към нейния неподражаем стил и елегантност.

Сред новите творби на Ема Вертерова, зрителите ще разпознаят характерните за нея „Алафранги“, в които тя вижда онези моменти в интериора на възрожденската ни къща, които представляват украсни паузи и придават очарование и уют в пространството на къщите ни през вековете, както и произведения от новата серия "Етно". Това са работи, които включват елементи от фолклора ни, както споделя самата тя: „Те будят у мен възхищение от хармонията на багри и символика…“, които присъстват в народната носия, чергите и шевиците.

Ема Вертерова е родена в София, завършва своето художествено образование във Велико Търново със специалност монументална живопис. Живее и работи в Габрово, където започва и кариерата си на художник, а най-много изложби има в Севлиево, откъдето всъщност е родом и нейният баща, журналистът Вертер Хлебаров. Професионалният път на Ема Вертерова е обусловен и от многогодишната ѝ работа с деца в ръководената от нея детска школа по изобразителни изкуства. Работата с децата е може би точно този източник на неподправена чистота, радост от живота, вечна младост и безкрайна позитивна енергия, които греят като пролетно слънце в картините ѝ.

Нейните творчески изяви не веднъж са отбелязвани с награди, така през 2011 г. става носител на голямата награда на община Габрово, 2012 г. е лауреат на наградата на галерия „Христо Цокев“, а през 2015 г. е отличена с наградата на община Габрово от националната изложба на „Жените художнички“. Има над 30 самостоятелни изложби, колективни представяния в страната и чужбина. Картините ѝ се намират в НХГ, СГХГ, частни колекции в страната и чужбина, и най-вече в Габрово и Севлиево.


Последни публикации

Виж всички

टिप्पणियां

5 स्टार में से 0 रेटिंग दी गई।
अभी तक कोई रेटिंग नहीं

रेटिंग जोड़ें
bottom of page