top of page

ЕМОЦИОНАЛНИ ПЕЙЗАЖИ

На 16-ти март 2024 г., с огромното удоволствие представихме творците Ирина Вачкова и Ивайло Иванов и тяхната обща изложба "Емоционални пейзажи"!


Емоционални пейзажи
Ивайло Иванов и Ирина Вачкова

Двамата керамици са по-популярни с прозвището „Термодвойка“ и в едноименното си ателие в продължение на 25 години превръщат един древен занаят в съвременно изкуство. (Термодвойка е уред за контролиране на температурата в пещите, в които се изпичат глинените изделия, но добре описва и огнената връзка между тях двамата). Повод за настоящата изложба е именно навършването на 25 години от създаването на тяхното „най-голямо дете“, както те наричат своето студио. Горди сме, че именно в галерия „Видима“ те избраха да покажат най-новите си произведения, в които са вложени всичките тези години на труд, опит, авторски открития, житейска философия, вдъхновение и любов.


Емоционални пейзажи
25 години Керамик студио "Термодвойка"

Ирина Вачкова и Ивайло Иванов са заедно и в живота, и в работата, ако изобщо може да се постави някаква разделителна линия, защото всеки, който ги познава по-добре ще ви каже, че те живеят чрез творчеството си и то е част от самите тях. Ивайло и Ирина са от хората, които творят истински със сърцето си, чувстват и влагат душата си в своята работа, създават изкуство, преди всичко заради своята потребност, от любов към красивото, от желанието да изразят мислите и чувствата си. Избрали са път с противоположна на комерсиалното посока, който ги е отвел далеч от сивотата на големия град, в тихото и китно Ново Село, квартал на планинското градче Априлци.


Емоционални пейзажи

От прозореца на ателието им се разкрива неповторима гледка към величествените балкански върхове, гледка, която спира дъха, която изключва всяка връзка с цивилизацията, предизвиква смирение и преклонение пред Майката Природа.  

Ирина Вачкова и Ивайло Иванов завършват Средно художествено училище за приложни изкуства в гр. Троян. В неволите на Виденовата криза им се налага веднага да започнат работа по специалността им керамика, в следствие на което добиват от рано ценен опит, който прилагат за кратко и в Чехия. Пътуването разширява мирогледа им и спомага за събирането на стартов капитал за собствено ателие. Така накратко се ражда "Термодвойка", отгледана с грижи и любов, от двама спътници в творчеството и живота.


Първата им самостоятелна изложба е в галерия "Сезони" гр. София, за Коледен салон 2001-02 г. От тогава участват в многобройни творчески инициативи. През 2007 г. по покана на Агенцията по туризъм представят България в редица европейски държави. Ателието се радва на нестихващ интерес от чужди туристи и родни посетители на Априлци.



Работата с глина позволява на твореца да овладее в един процес и четирите природни стихии – земя, вода, въздух и огън. От най-древни времена, от парчето глина ръцете на майстора са създавали съдове за бита, обреден инвентар и дори музикални инструменти.


Но това, което авторите от „Термодвойка“ предлагат на сетивата ни е нещо съвсем различно, те създават произведения на изкуството, които са уникални и неповторими, тяхната стойност идва не от евентуалното им приложение в ежедневието, а от тяхната самодостатъчност като обекти на съзерцание, доставящи емоционална наслада и душевна удовлетвореност.

В опита да изразят себе си, те пречупват всичко натрупано като опит през призмата на своята житейска философия. Творбите им звучат изключително модерно, напълно различни от всичко, познато досега. Основна движеща сила е преклонението пред величествената природа, което намира буквално своя „отпечатък“ във всяко едно тяхно творение, но същевременно под една или друга форма отпечатък оставя и всичко създадено от човека като култура и прогрес. Произведенията на Ирина Вачкова са повече живописни, често в тях присъстват фигура и цвят, докато Ивайло Иванов може да бъде разпознат с по-абстрактни и нестандартни триизмерни форми.


Емоционални пейзажи
С пожелание за още много вдъхновени години!

Това, което ги обединява е вече споменатия мироглед, преклонението пред мощта на природата, но и напълно осъзнатото приемане и признаване на всички цивилизационни постижения, благодарение на които човечеството се движи към по-добро. От вретеното и брадвата до интегралната схема или от древногръцките класически етюди и шедьоври на ренесанса до най-модерните произведения в музиката, литературата, кинематографията, всичко това сме ние, хората на тази планета. Нашата същност, история и бъдеще, всичко от което сме формирани ментално и материално е по един или друг начин закодирано тук в тази изложба. Красиво, изящно, деликатно, модерно, с малко чувство за хумор, но и с цялата си сериозност. С почит към природата, с уважение към традициите, с намигване към божественото и с едно на ум за бъдещето!

97 преглеждания1 коментар

Последни публикации

Виж всички
bottom of page