top of page

Евгений Петров

На 14-ти Май 2014 г. в галерия Видима се открива изложба на един от най-известните пловдивски художници - Евгений Петров.

Той е роден в Пловдив, завършва художественото училище, а след това и специалност "Живопис" във Великотърновския университет. Няколко години живее и работи в Маями, САЩ, а през 2005 г. се завръща окончателно в България. Реализирал е над 25 самостоятелни изложби и множество общи участия.

Евгений Петров работи в класическа живописна техника с маслени бои върху платно, а сюжетите и темите му са вдъхновени от обикновените, простите неща в живота - пейзажи, натюрморт, портрет, голо тяло.


Художникът не си поставя стилови ограничения, платната му се движат на границата между абстракицята и предметността. Водещ и значим в картините му е цветът, защото независимо дали фигуративна, реалистична или абстрактна е творбата, емоцията на цвета изпъква.

Ирина Колбасова определя картините като "Слънчеви, ярки и динамични, с много положително излъчване" и казва още "Дали ще бъде родопски пейзаж, лавандулово поле в Прованса, улица в някой европейски град или малко родно селце - в творбите на Евгений Петров всичко е предадено с много любов, неподрпавена душевна топлина и точно тази негова искреност много личи в картините му, така той успява да придаде голямо значение и да привлече вниманието, дори към най-незабележимите гледки, към които по принцип бихме били равнодушни....".



100 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page