top of page

Home Office with Assistant

Новата година в Галерия Видима започва с изложба на колоритния Христо Бозуков.


Откриване 26-ти Януари 2021 г. 18:00 ч.


Модерен, съвременен, талантлив, експресивен, смел, млад и влюбен. За пръв път пред севлиевска публика ще покаже свои творби пловдивският художник Христо Бозуков. Роден през 1987 г. в гр. Пловдив, Христо Бозуков е един от най-ярките представители на новото поколение български художници.



„Това, което прави Христо Бозуков интересен за публиката е не само неговото изкуство като краен продукт, а самия подход на художника към творческия процес. Той има свое разбиране за излагането на картините в една изложба. За него Галериите са като светени места. Той рисува специално за всяко пространство, така както го е усетил лично. Всичко трябва да е чисто ново, непоказано, с нотка на загадка и изненада.“ – такива са думите на неговия мениджър и партньор в живота Джей Хaуари, фрилансър арт проекти в Нидерландия.


В творчеството си Христо Бозуков е воден най-вече от вътрешното си чувство за красота. В картините му няма нищо фалшиво, нищо изкуствено, нищо излишно. За него всеки елемент от картината е парченце от една естествена, неподправена, искрена и наивна истина за любовта. Той инвестира творческата си енергия, така че да ни подари една чистота на чувствата, която единствено може да ни направи по-добри, по-силни и по-уверени в себе си и в любовта.


Като всяка негова проява, и изложбата в галерия Видима ще бъде много интригуваща. С провокативното заглавие „Home Office with assistant“, породено от поредния „локдаун“, се обхваща един период от изминалата година, който съчетава в себе си двете крайности на оцеляване и съзидание. Пандемията заварва автора и неговата муза в чужбина, те прекарват последните месеци заедно и през това време те съчетават служебните и интимните отношения без да напускат рамките на романтичната изолация на своя дом.


Концепция на изложбата(Джей Хауари)


Една епоха, написана само за една година. Промяната на новото време, ключ към вътрешните скрити светове … Ковид-19 е несъмнено период на преоткриване на собствените граници и ценности ...


Картините на младия Пловдивски автор са едно концептуално отражение на периода на социално затишие по време на Ковид-кризата. Христо Бозуков, като една ярка, авантюристична фигура, нетипичният представител на младото поколение художници, преоткрива една идилия и вдъхновение в домашно-артистична обстановка с помощта на неговата муза, която му асистира като артистичен пример на partners in crime.


„Home Officewith assistant“ е едно търсене в чувства и емоции по време на паузата след края на първия и началото на втория lockdown, като следствие на вътрешната му същност. Тази изложба е едно съчетание на обстоятелства, енергия и вдъхновение за най-красивото и истинско преживяване, погледнато през призмата на живописта във всичките й вариации. Вариации на живота, които може да се нарисуват или никога да не се изживеят. Вибрациите, които са въплътени в картините се виждат в експресивната техника на рисуване и подбраните тонове на определени цветове.


Дълбокият замах и значение на бялото, присъстващо във всяка една от творбите на автора носи контра-психологическия смисъл на „съвършенство, идеализъм“ и същевременно‚ несигурност, ограниченост, което въплъщава неговата вътрешна същност - търсенето на вечната, чиста красота във всичко и реалната действителност, която ни се налага да живеем.


Най-важното за един художник винаги е било да запази собствения си почерк и паралелно да пресъздава вътрешните си емоции и да отразява времето, в което живеем, защото една картина е въплъщение на нарисувани думи, изразени чувства, отражение на събития и огледало на бъдещето. Христо Бозуков успява по един магично-абстрактен начин да представи всичко това в подбора на творбите си за изложбата „Home Office with assistant“ в Галерия Видима, като се опитва интерактивно да комуникира с публиката. В картините си авторът не разказва, а показва, макар че в платната му говорът на изображенията е ясен, колориран и въздейства на зрителя. А това е истинското изкуство: да си различен, да надграждаш винаги.


Изложбата ще открие уважавания художник и преподавател от великотърновския университет проф. Владимир Аврамов.


Повече за автора:

През 2014 г. завършва висше образование бакалавър и магистър по стенопис във Великотърновския университет ”Св.Св. Кирил и Методий”, факултет по Изобразително изкуство.

От 2009 г. участва в повече от 70 (шестдесет) изложби в България и чужбина, от които 17 самостоятелни. В България изложбите са в художествените галерии на Велико Търново, София, Пловдив, Тутракан, Габрово, Стара Загора, Плевен, Бургас, Варна, Ямбол, Трявна, Разград.

В чужбина: - Първи международен пленер за студенти в Сърбия - Ниш – 2011; - Изложба „Вятър в мъглата” в Румъния – Констанца - 2011; - Изложба в галерия „Paulina’s Friends“, Берлин, Германия – 2016г; - Изложба в Villa Cathala- Noisy-le-Grand, Париж, Франция – 2018.

Награди: - Конкурс за млади автори „Ичко Лозев”- 2011, второ място; - Награда в студентска изложба конкурс „Изкуство на хартията” – 2012; - Награда за живопис на годишната студентска изложба – 2012; - Специална награда за млад автор, годишна изложба на Дружеството на пловдивските художници - 2015., Награда за млад автор на ‚Дружеството на пловдивските художници‘ – 2019; Награда от Международна Фондация ‚Св.Св. Кирил и Методий‘ на 10 Международно Биенале на малките форми- Плевен 2020

Проект интермедия пърформанс ‚ ВиброПулс 139/34‘ Национален Фонд Култура, Творчески инициативи 2020

Организатор, участник и куратор на: - Изложба „АРТРозалиада“ – 2012, 2013, 2014 в Пловдив, Велико Търново и Разград;

Член е на Дружеството на Пловдивските Художници и на Дружеството на Берлинските художници (BBK).



283 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page