top of page

Иван Кънчев

На 4-ти май 2011 г. в галерия Видима се открива изложбата "Анатомия на пейзажа" на проф. Иван Кънчев съвместно с "Метаморфози на глината" на проф. Георге Фаркашиу.

Иван Кънчев успява да придаде на своите абстрактни картини много човешко, духовно и нравствено съдържание. С изложбата си авторът прави завръщане към своята памет. Неслучайно я е нарекъл така, защото това са впечатленията му, събрани през годините на пътуване през Румъния и България.

Всичко това се трансформира в един особен образ, защото тези платна чудесно се съчетават с керамиката на Фаркашиу и добавят едни много топли и земни акценти към тази изложба. Проф. Фаркашиу е преподавател по керамика в Румъния и дългогодишен приятел на Иван Кънчев, който с голямо удоволствие се съгласява да представят съвместно своите произведения.

За да представят авторите с по няколко думи, в галерията гостуват приятели и колеги на творците - проф. Илия Янков от ТУ Варна, преподавател по живопис, и Еузебио Пъну - председател на групата на румънските художници.

Проф. Кънчев е роден в с. Гъбене, Габровско. Завършва СХУ за приложни изкуства, гр.София и художествена академия “Николае Григореску”, Букурещ, Румъния, специалност стъкло в класа на проф. Зое Байкояну. Член е на СБХ, секция живопис.

Взима активно участие в международни симпозиуми по живопис, сатирична рисунка, керамика, скулптура, като има над 30 участия. Работил е като преподавател по живопис в ШУ “Еп. Константин Преславски”и във ВТУ, специалност църковна живопис. Негови творби са в частни колекции в България, Германия, Румъния, Полша, Русия, Англия, Франция, САЩ , Белгия.

Последни публикации

Виж всички
bottom of page