top of page

Константин Вълчев

На 19-ти Юни 2008 година в галерия Видима гостува световноизвестният майстор на стъклото Константин Вълчев.

Константин Вълчев показва уникална стъклопластика в галерия "Видима". Авторът излага творбите си в Севлиево за втори път.

Неговата първа изложба в галерия "Видима" е през 2003 година, а през 2006 година той ръководи пленер по стъклопис на малките художници от "Детски арт център Видима".

Творчеството на майстора е познато по цял свят, а за да го представи лично пристигна проф. Иван Маразов.

Константин Вълчев преподава в НБУ и в художествената академия в Прага. Неговото име е наложено като знак на майсторство в модерното художествено стъкло. Той се е обучавал в Чехия, прочута със своите вековни традиции в тази област. Посещавайки ателието на проф. Либенски и стъкларските заводи, Константин Вълчев постига тайните на този древен занаят и се приобщава към високата пластична култура на чехите. Творбите му са добре познати сред ценителите на изкуството.

В стъклопластиките доминира пристрастие към големите по размер геометрични форми и чистият цвят. В Севлиево обаче, авторът показва по-малки по размер пластики, подходящи за галерия, които радват окото и предразполагат към съзерцание.

"Вече няколко пъти експонираме стъкло от Чехия, както и творби на Константин Вълчев, всичко това показва нашето естетично отношение към материала. Изложбите, в които сме показвали стъклопластика, винаги са били посещавани от голям брой хора, които харесват нетрадиционните форми и цветове на стъклото.", разказва Ирина Колбасова.


Част от стъклопластиките изложени в салона на галерия Видима:


20 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page