top of page

ЗАД ЪГЪЛА НА МОРЕТО

Актуализирано: 8.10.2021 г.

Антон Гошев е абстракционист, един от доказаните съвременни български художници, който е лесно разпознаваем с уникалния си и неподражаем художествен изказ. Изключително талантлив, той винаги успява да удиви със своите творби. Спечелил признанието както на публиката, така и на критиците, Гошев е един от авторите, които не рисуват просто картина, а с всеки замах на четката разказват история. Цветовете при него са ярки, формите символични, а внушенията многопластови. Платната преливат от позитивизъм и енергия, която се усеща в ярките контрастни цветове. В изложбата, която ще видят нашите съграждани, цялата тази експресивност се балансира и от няколко почти монохромни произведения внушаващи медитативно спокойствие и философска одухотвореност. Гошев определя картините си като лирични абстракции с фигуративни елементи. „Обичам единствено да насочвам зрителя, останалото оставям на неговото въображение. Свободата е водещото нещо в изкуството.”, казва творецът.

„Странни, причудливи и удивителни са пластическите търсения на този творец. Той като че ли е постоянно привличан от мечтата – мечтанието за него очевидно е образно превъплъщение на сънуваната реалност“ казва за него Иван Гранитски в един свой художествен очерк на творчеството на Антон Гошев от 2004 г. в списание „Везни“, многозначно озаглавен „Ловецът на облаци“.

Антон Гошев е ловец не само на облаци, но и на образи. Той е ловец на мечти, на сънища, на метафори, на митове и легенди. От древността, през християнството, та до нашите народни вярвания той улавя умело в мрежите на своето творчество най-ярките, най-провокиращите, най-сюблимни образи и сцени. Тяхното превъплъщаване много наподобява сюрреалистичните сюжети в сънищата с една особена метафизика на пространства, граници, време.

Роден е през 1970 г. в Благоевград. Oт 1995 г. дo мoмeнтa Aнтoн Гoшeв имa десетки самостоятелни изяви в страната и чужбина. Учacтия в peгиoнaлни, нaциoнaлни и мeждyнapoдни излoжби, ĸoнĸypcи и плeнepи. Носител е на множество награди и номинации. Конкретен повод за неговото представяне в Севлиево също е в следствие на награда. В конкурса за живопис „Създаваме заедно“ от края на миналата година, Антон Гошев зае трето място със своята твобра „Зад ъгъла на морето“. Така е озаглавена и предстоящата изложба. С носталгия към отминаващото лято, лятото на 2020 година, странно и почти не състояло се предвид извънредната обстановка, посетителите ще открият в картините на художника неговият начин да визуализира представите си за онова, което остава като спомен от един отминал сезон – чувства, емоции, аромати, мечти, блянове. Морето, останало някъде там зад ъгъла ще ни очаква да се завърнем отново, а до тогава Ви каним да надникнете зад вратите на галерията и да се потопите в крайбрежните чувства на художника.

Антон Гошев завършва Югoзaпaдния yнивepcитeт “Heoфит Pилcĸи”, cпeциaлнocт “Πeдaгoгиĸa нa изoбpaзитeлнoтo изĸycтвo”. Члeн e нa Съюза на българските художници, секция “Живопис”, през 2004 г. получава наградата на СБХ за специализация и пребиваване в ателиетата на Cite des arts, Париж, Франция.

Heгoви ĸapтини ca пpитeжaниe нa чacтни ĸoлeĸции в CAЩ, Maĸeдoния, Фpaнция, Πoлшa, Xъpвaтия, Итaлия, Kипъp, Hopвeгия, Бългapия, Бocнa и Xepцeгoвинa, Гъpция, Унгapия, Kипъp, Typция, Швeйцapия и във фoндoвeтe нa гpaдcĸитe гaлepии нa Πepниĸ, Блaгoeвгpaд, Бaлчиĸ, Bишeгpaд (БиX), Бoтeвгpaд и CБX-Coфия.

167 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page