top of page

Симеон Стоилов

Актуализирано: 19.05.2021 г.

На 22-ри Май 2008 година в галерия Видима се открива изложба на Симеон Стоилов.

"Картините на пръв поглед са много нетипични за необученото око. За много хора те изглеждат семпло, но опростяването е едно от най-сложните неща в изкуството. В началото се чудех на кой художник ми напомнят те, а после ги сравних с късните работи на Дж. Търнър. Това не е евтин комплимент пред Симеон Стоилов, а признание, защото обикновено достигането до изчистването на идеите и тяхното узряване е дълъг и труден процес. Не знам колко е зрял Симеон, но в картините се той е стигнал до простата, характерна за стойностните и сериозните наща. Ако човек успее да преодолее първоначалното стъписване от това, че няма много боя, че няма пъстрота и се остави на чувставата, тогава ще усети истинската красота и дълбокото вникване в същността на това, което Симеон Стоилов е нарисувал." с тези думи Милко Божков откри изложбата на своя колега Симеон Стоилов в галерия Видима.

Действително, наредените платна трудно могат да бъдат описани с думи, защото в началото стъписват с факта, че са нарисувани само в един цвят. Изходът обаче е в това да бъдат гледани и дори "докоснати", за да се усети мекотата на материята с която художникът борави. Така зрителят може да почувства богатата душевност на твореца и да види безкрайното пространство и необятната свобода на мисълта на Симеон Стоилов.

Изложбата е и вид експеримент за автора, защото той обикновено работи в големи формати. Специално за представянето си в Севлиевската галерия той е създал и творби в по-малък формат.

Симеон Стоилов е роден през 1971 г. в Ямбол. През 1996 г. завършва специалност „Живопис“ в Националната художествена академия. Автор е на десетки самостоятелни изложби и участия в групови проекти. Носител е на наградата на М-тел за съвременно изкуство за 2008 г.


98 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page