top of page

Славка Денева

На 19-ти Февруари 2009 година в галерия Видима е показана колекция от картини на известната българска художничка Славка Денева по повод 80 години от нейното рождение (1929-1984).



За откриването на изложбата в Севлиево идват тогавашния председател на СБХ проф. Ивайло Мирчев и близката приятелка на Славка Денева - художничката Сирма Сарафова.



Проф. Мирчев запознава присъстващите с нелеката съдба на Славка Денева. "Дъщерята на "народния враг" - художника Борис Денев, живее в сериозна немотия. Всичко това ѝ се отразява, но и допринася за нейното духовно израстване. Тя успява да се капсулира и напук на всичко продължава да рисува, въпреки трудностите, които са ѝ били създавани." - подчертава Ивайло Мирчев.



Славка Денева умира на 55 години, а дни преди смъртта си тя завещава безценната колекция от нейни и на баща ѝ произведения на СБХ. Въпреки, че баща ѝ е бил изключен, а тя никога не е била член на съюза. "Тя остави нещо, което едва ли друг би направил. Това е изключителен жест на добронамереност" казва още проф. Мирчев.

Художничката Сирма Сарафова, една от близките приятелки на Славка Денева, споделя някои случки, които ги свързват. "За мен Славка е една от най-добрите български художнички и изключителен човек. Тя беше странна комбинация от голяма скромност, смирение и изключително достойнство", обобщи г-жа Сарафова.




Последни публикации

Виж всички

Пламен Пенов

bottom of page