top of page

Ана-Мария Николова

На 20-ти януари 2024 г. в галерия "Видима" бе представена изложбата "Спомен" на художничката Ана-Мария Николова.


Ана-Мария Николова - Спомен
Ана-Мария Николова

За първи път в галерия „Видима“ представяме толкова млад автор със самостоятелна изложба. Повод за това събитие е първата награда на Ана-Мария от конкурса за млади автори „Следващите 25“, който организирахме в края на 2022 година.


Ана-Мария Николова - Спомен
Поглед към изложбата

Ана-Мария е родена в София през 2000 година. През 2023 г. тя има своята успешна дипломна защита в Националната художествена академия именно с част от произведенията, които показва в настоящата изложба. В момента продължава своето обучение в академията с магистратура „Графика“. Бакалавърската си степен по живопис получава при професорите Ивайло Мирчев и Десислава Минчева. Преди това е завършила и Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ в София.



Ана-Мария Николова - Спомен
"Отмина лятото", маслени бои, платно

Паралелно със своето следване Ана-Мария Николова показва и завидна активност на арт сцената в България. През последните няколко години е допусната за участие до повече от двадесет престижни национални изложби и пленери, където творбите ѝ застават редом с тези на някои от най-известните ни художници. Нейни картини са показвани в галерии в София, Монтана, Габрово, Сливен, Пловдив, Варна, Плевен, Благоевград, Велико Търново, Нова Загора и разбира се Севлиево. Още през 2019 г. таланта ѝ бе забелязан от компетентното жури на конкурса за живопис „Създаваме заедно“ по случай честването на 85 години от създаването на Идеал Стандарт – Видима.


Ана-Мария Николова - Спомен

В настоящата изложба Ана-Мария Николова буквално ни поставя в окото на урагана. Единственото безопасно място с относително спокойствие, което обаче е заобиколено от всички страни с гръмотевични бури и силни ветрове. Една прекрасна метафора на агресивният външен свят и вътрешното спокойствие, с което трябва да посрещаме всяко предизвикателство. Изложбата е много лична за авторката, не е случайно и категоричното ѝ название „Спомен“. Всяка една картина тук е спомен, носталгия, тъга и топлина. Всяка една буря е някакво разтърсващо събитие, нагнетени чувства и емоции с опустошителни последствия, които всеки един от нас е имал в даден момент от живота си и винаги, когато се връщаме мислено назад настръхваме и ни побиват тръпки.

 


Ана-Мария Николова - Спомен
"Буря II", маслени бои, платно

Работата на твореца е да облече тази невидима вътрешна енергия в цвят и форма, и Ана-Мария Николова се справя изключително добре със задачата. Използвайки образа на бурята, тя тактично ни освобождава от ангажимента да се обвързваме лично с нейните персонални преживявания, преминава в режим инкогнито и ни позволява съвсем спокойно да надникнем в платната освободени от предразсъдъци. Можем да се потопим и да открием своят собствен спомен в тях. В картините на Ана-Мария има много драматизъм, много освободена енергия и огромно богатство на цветове, които прозират през тази първосигнална мрачина. Има една пречистваща сила, моменти на катарзис и възкресение.


Ана-Мария Николова - Спомен
"Буря III", маслени бои, платно

В този ред на мисли трябва да споменем и нейните изключително силни графични творби. Именно там в черното и бялото метафората отстъпва на буквалното. Виждаме как лицето, ръцете и цялото тяло понасят деформациите на вътрешните преживявания, били те хубави или лоши. Изобщо сътвореното от Ана-Мария ни предлага едно много зряло, смело и интелигентно боравене както с материалното, така и с духовното, за което тя заслужава адмирации.


Ана-Мария Николова - Спомен
"Зимен вятър", графика


Ана-Мария Николова се подготвя за тази изложба през цялото това време, всяко едно нейно присъствие по стените на салона е плод на много сериозно обмисляне и сериозно прието предизвикателство. Такава ангажираност и педантичност, прибавени към неоспоримото майсторство и талант е сигурен знак, че пред нас стои художник със сериозни намерения. Налице са предпоставки за дълга и успешна кариера както в България, така и в чужбина.


Ана-Мария Николова - Спомен
Сава Христов и Ана-Мария Николова

Надяваме се, че изложбата в галерия "Видима" също ще остави пъстра следа в нейните бъдещи картини!


Галерия:


 

Последни публикации

Виж всички
bottom of page