top of page

Следващите 25

На 15-ти декември 2022 г. в навечерието на 25-тия рожден ден на галерия "Видима" бе открита изложбата "Следващите 25".

Изложбата бе кулминация на обявения в началото на годината национален конкурс за млади автори подкрепен от СБХ и "Идеал Стандарт - Видима" АД. В него взеха участие творци на възраст между 18 и 35 години в сферите живопис, графика и скулптура. Желаещите да се представят в празничната изложба бяха над 100 и тежката задача за подбор и награждаване се падна на членовете на журито - Сава Христов(управител на галерия "Видима"), Любен Генов(председател на СБХ), Антон Антонов(художник), Наташа Ноева(изкуствовед) и Даниела Чулова-Маркова(изкуствовед). До финала бяха допуснати общо 33-ма автори, от които 24 души с живопис, 6-ма с графика и 3-ма със скулптура.


Категория ЖИВОПИС:

Ана-Мария Николова, Борислава Захариева, Веселин Симеонов, Гергана Балабанова, Гергана Табакова, Дамян Баев, Дара Желязкова, Джени Иванова, Евелина Вълчанова, Иван Бурбара, Иоан Данаилов, Ирина Иванова, Костадин Жиков, Красимира Дренска, Мариана Стоянова, Нора Ампова, Оля Телалим, Пламена Димитрова, Ренета Павлова, Росица Танчева, София Макеева, Христина Георгиева, Явор Костадинов, Яна Любенова.


Категория ГРАФИКА:

Александра Александрова, Емил Иванов, Калина Миланова, Кирил Кацаров, Мария Тодорина, Цвета Петрова.


Категория СКУЛПТУРА:

Анна Петрова, Илиян Иванов, Пламен Кондов.


Според правилата на конкурса всеки автор бе представен с по едно свое произведение, а тези, които се бяха представили отлично получиха и заслужени награди! В областта на живопистта това бяха Ана-Мария Николова, Нора Ампова, Христина Георгиева и Оля Телалим, а в категория графика - Мария Тодорина, Александра Александрова и Емил Иванов. Всеки от участниците в конкурса получи сертификат за участие и албум "Следващите 25".


Награди живопис:

Награди графика:


На официалното откриване на изложбата присъстваха членове на журито, официално лице на компанията, спонсор на събитието, любители на изкуството, гости на града, както и голяма част от самите участници в конкурса.

Единодушното мнение на всички присъстващи бе, че изложбата наистина носи един младежки дух, усеща се заряд характерен за младите автори. Ярките цветове, свежи хрумвания, разнообразни техники и нестандартни идеи провокираха доброто настроение у зрителите. Наташа Ноева споделя в това отношение, че творческите проявления са многообразни и докато някои от авторите се придържат към традиционните медии, а други търсят нови изразни средства, то всички показват лични преживявания, чувствителност и социокултурна реакция.


За екипа на галерия "Видима" и членовете на журито беше истинско предизвикателство да се впуснем в това приключение, да открием толкова много млади таланти, да се запознаем с тях! Благодарим на всички участници за това удоволствие!


Изложбата продължава до 10-ти февруари 2023 година.


Сава Христов

51 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page