top of page

Антон Антонов

На 1-ви Октомври 2003 г. в галерия "Видима" гостува художникът Антон Антонов.

Живописта на Антон Антонов е силна, въздействаща и с линиите, и с цветовете, и с експресията, и с емоциите, и с много динамика, стихийна и неподправена, в която се усеща изблика на чувствата и вдъхновението на художника. Автарът успява да съчетае ярките контрасти дори и в предимно тъжни пейзажи. В творбите му цветовете винаги се прескачат с някаква загадка, с нови емоции и изцяло интересни съчетания. Художникът пресъздава в картините си заобикалящата го природа на Дряново, от която черпи вдъхновение. Авторът работи не само в жанра на пейзажа, развива се и в областта на портрета и голото тяло. Картините се преплитат в едно емоционално цяло и експресивно звучене, където цветът определя състоянието и въздействието върху зрителя.

Антон Антонов е роден в София, завършва „Живопис“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново. През 1989 г. е приет за член на Съюза на българските художници, а през 2001 г. и за асоцииран член на Асоциация на Академиите за изкуства Лондон. Негови творби са притежание на колекции в Япония, Германия, Италия, Гърция, Франция, Белгия, Испания, Холандия, Република Южна Африка и САЩ.

Още на 16-годишна възраст е забелязан от видния български изкуствовед Максимилиян Киров, като неведнъж художникът представя свои произведения в галерията му. Според него в картините му виждаме живописта в чист вид, неподправена, носеща стойностите на класическата творба, на традициите на експресионизма и импресионизма. Когато си в контакт с неговото изкуство, попадаш в един особен свят, който те завладява и въздейства на твоето настроение. Внушението се дължи преди всичко на играта с цветовете, независимо дали са поднесени контрастно или нюансирано като единна тоналност. Изкуствоведите оценяват живописта на Антон Антонов като едно изцяло съвременно послание на стойност и значение, идващи от света на класическото изкуство.


Последни публикации

Виж всички
bottom of page