top of page

Борис Желев - Статични пътешествия

Актуализирано: 13.03

На 17-ти февруари 2024 година в галерия "Видима" се откри изложбата "Статични пътешествия" на художника Борис Желев.


С художника доц. Борис Желев и изкуствоведа проф. Марин Добрев поканихме ценителите на изкуството да се отправят заедно с нас на едно вълнуващо пътешествие в свят на спомени и фантазии, на възможности и несъвместимости, на настояще и несъществуващо. Известен със своите сюрреалистични натюрморти Борис Желев ни провокира както визуално, така и ментално в своята нова изложба - „Статични пътешествия“ -  прекрасна метафора за преживяванията на един отнесен от мислите или потънал в сънищата си ум.


Борис Желев - Статични пътешествия - изложба живопис
доц. Борис Желев

Художникът Борис Желев е роден в град Сливен. Завършва художествената гимназия в Казанлък през 1980 г. и специалност „Живопис“ във Великотърновския университет “ Св. Св. Кирил и Методий” през 1992 г. при проф. Николай Русчуклиев. След завършването си започва работа като асистент във ВТУ, а от 2003 г. е доцент по Стенопис във факултета по изобразителни изкуства. Член на групата на Великотърновските художници и на Съюза на българските художници.


Борис Желев - Статични пътешествия - изложба живопис
"След петия ден"

Автор на няколко самостоятелни изложби и участник в десетки колективни национални и международни изложби и пленери. Освен в областта на живописта работи активно в сферата на стенните изкуства, предимно в техника витраж. Реализирал редица проекти за класически витраж и мозайка в храмови пространства, обществени сгради и частни обекти.



Борис Желев създава голяма част от платната, които представя в експозицията, през последните месеци и в тях се появяват някои моментни вълнения, но и теми, които са винаги актуални. В характерния за него художествен израз върху платното изникват композиции от предмети, които на пръв поглед нямат връзка помежду си. Предмети от различни епохи, изработени от различни материали, повечето загубили своята функция и предназначение, но останали на съхранение на някой рафт, в килер или само в спомените. В картините на Борис Желев се приплитат различни истории и послания, разкази и истории, които зрителя трябва сам да си съчини воден от заглавието подадено от художника. Духовно или материално, създадено от господ или преработено от човек, от вчера, от миналия век, от Христа и преди Него. Закачлива провокация или логическа игра?

Борис Желев - Статични пътешествия - изложба живопис
Сава Христов, доц. Борис Желев, проф. Марин Добрев

В представянето на автора и неговите картини се включи високопочитаемия проф. д-р Марин Добрев, бивш директор на художествената галерия в Стара Загора, известен изкуствовед и преподавател, който с истински плам и от душа разкри, пред гостите на събитието, богатството от образи и послания в творчеството на Борис Желев.

Борис Желев - Статични пътешествия - изложба живопис

Интервю с доц. Желев по случай изложбата можете да прочетете тук.


Последни публикации

Виж всички
bottom of page