top of page

Устрем за свобода

Актуализирано: 23.08.2021 г.

На 21-ви Април 2021 г. в галерия Видима се открива изложба на видния български скулптор Борислав Русинов.


Ден след като Борислав Русинов трябваше да навърши своите 75 г. имахме честта да представим една разнообразна изложба от пластики, скулптури, плакети и рисунки създадени от талантливия автор.

Борислав Русинов, кадър от самостоятелна изложба в София.


Борислав Русинов е роден в с. Веринско, Ихтиманско през 1946 г. Завършва Националната Художествена Академия в София през 1974 г., членува в Съюза на българските художници. Напуска този свят през 2015 г.

Творбите в тази изложба са ни предоставени от неговите наследници – Румяна Русинова(съпруга) и Валентин Русинов (син), за което съм изключително благодарен, а тях самите вече добре познавате от самостоятелните им изложби в галерия Видима, съответно през 2016 г. и 2019 г. Като творчески тандем Румяна и Борислав Русинови гостуват на галерия Видима още през далечната 2004 година. В сегашната изложба, показваме малка част като обем, но за сметка на това сме се постарали да обхванем почти целия спектър от идеи, които се материализират в годините на творчески търсения на автора.

Сава Христов, управител на галерия Видима, заедно с Румяна и Валентин Русинови.


Борислав Русинов има близо 20 самостоятелни изложби в своята биография, повечето от които са в чужбина – Франция, Германия, Швейцария. Участва в симпозиуми за скулптура от камък и бронз в България, Унгария, Латвия. Биеналета в Унгария, Испания, Полша, Словакия. Участва на всички издания на Биеналето на хумора и сатира в Габрово. Участва и в много международни изложби в Англия, Франция, Германия, Холандия, Канада и САЩ. Автор е и на паметници в някои български градове(Трявна, Габрово и др.), създава различни награди и отличия, които се връчват по различни специални поводи.

Негови произведения са притежание на НХГ, СГХГ, градските галерии в Плевен, В.Търново, Габрово, Трявна, Добрич, Балчик, Бургас, Пазарджик, Ихтиман и др. Фонда на галерия Видима, също с гордост притежава негови творби. Много са и частните колекции в страната и чужбина, където присъстват негови произведения, сред които – Унгария, Швейцария, Полша, Италия, Испания, Литва, Гърция, Франция, Швеция, Швейцария и много други.


Кадри от откриването на изложбата и благодарности към нашите гости.


Борислав Русинов, се отличава не само със своите произведения, но и с множеството купи, медали и награди, донесени от западноевропейските страни, някои още от началото на 80-те години на миналия век. Борислав Русинов е носител и на няколко награди на БСФС, по-късно Български спортен съюз (1978, 1982, 1994), СБХ (1990,1996), Унгария (1981), Италия - златен медал (1985), Франция (1997) и други.

През 1984 г. Борислав Русинов е награден с орден „Св.св. Кирил и Методий“ първа степен. Орденът се връчва на български граждани с изключителен принос за развитието на културата, изкуствата и образованието. Историята на ордена също е интересна, първо е учреден с указ на цар Фердинанд през 1909 г., след това през 1950 г. е възстановен с указ на първото народно събрание. В новата ни история ордена присъства от 2003 г.

Братята Кирил и Методий, Борислав Русинов.


Ще забележите, че голяма част от творчеството му е вдъхновено от спортния свят. Интересно е представянето му от известената българска изкуствоведка Ружа Маринска през 2000 г. в софийската галерия „Цар Освободител“, по случай самостоятелна изложба посветена на олимпийските игри в Сидни: „Борислав Русинов избира по-мъжки, космополитни, философски и абстрактни сюжети. Той е склонен да разрешава проблемите с типично мъжки размах - донякъде небрежен и непридирчив към подробностите, развълнуван и обсебен преди всичко от идеята, която се опитва да изрази. Спортът в неговото изкуство не е случайно явила се тема. Години наред той въплъщава образите на спорта в своето творчество. Спортът е динамика, дързост, но и тържество на физическата красота. А човешкото тяло - откак свят светува - е главна тема за скулптурата. Но връзката на Борислав Русинов със спортната тема не е само директно пластична. Тя има своите общокултурни, мисловни и философски измерения, тя е поглед към антична Елада, родината на Олимпийските игри.“

Творби на спортна тематика, скулптура, пластика, плакет.


През 2004 г. Ирина Колбасова споделя така своите впечатления: „Творчеството на Борислав Русинов като цяло отразява неспокойната му мисъл и желание да вникне в сложните въпроси на човешкото съществуване. Търсенето на философски обобщения се оформя в нестандартни пластични решения. В творбите му човешкият живот се представя преди всичко като борба, движение, устрем! Бунт и свобода, радост и болка, сътворение, вяра, смърт - това са ключовите понятия в неговото творчество. Дори когато не са изразени директно и не са проявени външно, те се поднасят иносказателно, защитавайки актуалната гражданска, социална и общочовешка позиция на автора. Той използва универсален пластичен език, съчетан със съвременни европейски тенденции.“ От тези редове дойде и вдъхновението да наречем изложбата „Устрем за свобода“ – една безкрайна борба на творческия дух за достигане на съвършенството, за извеждане на духа над материята.


Такъв е бил животът на големия Борислав Русинов!

Творби вдъхновени от фолкор, митология, различни философски концепции.

Снимки: Милен Дешев

www.photodeshev.com

Последни публикации

Виж всички
bottom of page