Устрем за свобода

Ден след като Борислав Русинов трябваше да навърши своите 75 г. имаме честта да представим една разнообразна изложба от пластики, скулптури, плакети и рисунки създадени от талантливия автор.

Борислав Русинов, кадър от самостоятелна изложба в София.


Борислав Русинов е роден в с. Веринско, Ихтиманско през 1946 г. Завършва Националната Художествена Академия в София през 1974 г., членува в Съюза на българските художници. Напуска този свят през 2015 г.

Творбите в тази изложба са ни предоставени от неговите наследници – Румяна Русинова(съпруга) и Валентин Русинов (син), за което съм изключително благодарен, а тях самите вече добре познавате от самостоятелните им изложби в галерия Видима, съответно през 2016 г. и 2019 г. Като творчески тандем Румяна и Борислав Русинови гостуват на галерия Видима още през далечната 2004 година. В сегашната изложба, показваме малка част като обем, но за сметка на това сме се постарали да обхванем почти целия спектър от идеи, които се материализират в годините на творчески търсения на автора.

Сава Христов, управител на галерия Видима, заедно с Румяна и Валентин Русинови.


Борислав Русинов има близо 20 самостоятелни изложби в своята биография, повечето от които са в чужбина – Франция, Германия, Швейцария. Участва в симпозиуми за скулптура от камък и бронз в България, Унгария, Латвия. Биеналета в Унгария, Испания, Полша, Словакия. Участва на всички издания на Биеналето на хумора и сатира в Габрово. Участва и в много международни изложби в Англия, Франция, Германия, Холандия, Канада и САЩ. Автор е и на паметници в някои български градове(Трявна, Габрово и др.), създава различни награди и отличия, които се връчват по различни специални поводи.

Негови произведения са притежание на НХГ, СГХГ, градските галерии в Плевен, В.Търново, Габрово, Трявна, Добрич, Балчик, Бургас, Пазарджик, Ихтиман и др. Фонда на галерия Видима, също с гордост притежава негови творби. Много са и частните колекции в страната и чужбина, където присъстват негови произведения, сред които – Унгария, Швейцария, Полша, Италия, Испания, Литва, Гърция, Франция, Швеция, Швейцария и много други.


Кадри от откриването на изложбата и благодарности към нашите гости.


Борислав Русинов, се отличава не само със своите произведения, но и с множеството купи, медали и награди, донесени от западноевропейските страни, някои още от началото на 80-те години на миналия век. Борислав Русинов е носител и на няколко награди на БСФС, по-късно Български спортен съюз (1978, 1982, 1994), СБХ (1990,1996), Унгария (1981), Италия - златен медал (1985), Франция (1997) и други.

През 1984 г. Борислав Русинов е награден с орден „Св.св. Кирил и Методий“ първа степен. Орденът се връчва на български граждани с изключителен принос за развитието на културата, изкуствата и образованието. Историята на ордена също е интересна, първо е учреден с указ на цар Фердинанд през 1909 г., след това през 1950 г. е възстановен с указ на първото народно събрание. В новата ни история ордена присъства от 2003 г.

Братята Кирил и Методий, Борислав Русинов.


Ще забележите, че голяма част от творчеството му е вдъхновено от спортния свят. Интересно е представянето му от известената българска изкуствоведка Ружа Маринска през 2000 г. в софийската галерия „Цар Освободител“, по случай самостоятелна изложба посветена на олимпийските игри в Сидни: „Борислав Русинов избира по-мъжки, космополитни, философски и абстрактни сюжети. Той е склонен да разрешава проблемите с типично мъжки размах - донякъде небрежен и непридирчив към подробностите, развълнуван и обсебен преди всичко от идеята, която се опитва да изрази. Спортът в неговото изкуство не е случайно явила се тема. Години наред той въплъщава образите на спорта в своето творчество. Спортът е динамика, дързост, но и тържество на физическата красота. А човешкото тяло - откак свят светува - е главна тема за скулптурата. Но връзката на Борислав Русинов със спортната тема не е само директно пластична. Тя има своите общокултурни, мисловни и философски измерения, тя е поглед към антична Елада, родината на Олимпийските игри.“

Творби на спортна тематика, скулптура, пластика, плакет.


През 2004 г. Ирина Колбасова споделя така своите впечатления: „Творчеството на Борислав Русинов като цяло отразява неспокойната му мисъл и желание да вникне в сложните въпроси на човешкото съществуване. Търсенето на философски обобщения се оформя в нестандартни пластични решения. В творбите му човешкият живот се представя преди всичко като борба, движение, устрем! Бунт и свобода, радост и болка, сътворение, вяра, смърт - това са ключовите понятия в неговото творчество. Дори когато не са изразени директно и не са проявени външно, те се поднасят иносказателно, защитавайки актуалната гражданска, социална и общочовешка позиция на автора. Той използва универсален пластичен език, съчетан със съвременни европейски тенденции.“ От тези редове дойде и вдъхновението да наречем изложбата „Устрем за свобода“ – една безкрайна борба на творческия дух за достигане на съвършенството, за извеждане на духа над материята.


Такъв е бил животът на големия Борислав Русинов!

Творби вдъхновени от фолкор, митология, различни философски концепции.

Снимки: Милен Дешев

www.photodeshev.com

Последни публикации

Виж всички