top of page

Борислав Русинов

Актуализирано: 23.08.2021 г.

На 21-ви Април 2021 година от 18:00 ч. в галерия Видима ще се открие ретроспективна изложба представяща творчеството на един от големите български скулптори Борислав Русинов(1946 г. – 2015 г.)

Ден след като Борислав Русинов трябваше да навърши 75 г. имаме честта да представим на севлиевци разнообразна изложба от пластики, скулптури, плакети и рисунки създадени от талантливия автор през последните 40 години.


Произведенията са любезно предоставени от неговите роднини – Румяна Русинова (съпруга) и Валентин Русинов (син), които вече са добре познати на севлиевската публика със своите самостоятелни изложби в галерия Видима съответно през 2016 г. и 2019 г. Като творчески тандем Румяна и Борислав гостуват на галерия Видима още през далечната 2004 година.


Борислав Русинов е роден в с. Веринско, Ихтиманско. Завършва Националната Художествена Академия в София през 1974 г., членува в Съюза на българските художници.Има близо 20 самостоятелни изложби, повечето от които са в чужбина – Франция, Германия, Швейцария. Участва в симпозиуми за скулптура от камък и бронз в България, Унгария, Латвия. Биеналета в Унгария, Испания, Полша, Словакия. Участва на всички издания на Биеналето на хумора и сатира в Габрово. Участва и в много международни изложби в Англия, Франция, Германия, Холандия, Канада и САЩ.


Творчеството на Борислав Русинов като цяло отразява неспокойната му мисъл и желание да вникне в сложните въпроси на човешкото съществуване. Търсенето на философски обобщения се оформя в нестандартни пластични решения. В творбите му човешкият живот се представя преди всичко като борба, движение, устрем! Бунт и свобода, радост и болка, сътворение, вяра, смърт - това са ключовите понятия в неговото творчество. Дори когато не са изразени директно и не са проявени външно, те се поднасят иносказателно, защитавайки актуална гражданска, социална и общочовешка позиция на автора. Той използва универсален пластичен език, съчетан със съвременни европейски тенденции.Борислав Русинов, както и членовете на неговото семейство се отличават не само със своите произведения, но и с множеството купи, медали и награди, донесени от западноевропейските страни, някои още от началото на 80-те години на миналия век. Борислав Русинов е носител на няколко награди на БСФС и Български спортен съюз (1978, 1982, 1994), СБХ (1990,1996), Унгария (1981), Италия (1985), Франция (1997) и други.

Негови произведения са притежание на НХГ, СГХГ, градски галерии в Плевен, В.Търново, Габрово, Трявна, Добрич, Балчик, Бургас, Пазарджик, Ихтиман и др. Също така и в много частни колекции в страната и чужбина – Унгария, Швейцария, Полша, Италия, Испания, Литва, Гърция, Франция, Швеция, Швейцария и много други.


Севлиевци и гости на града ще имат изключителната възможност да се запознаят с произведения от различни етапи на неговия творчески път, ще видят уникални произведения, награждавани в чужбина, непоказани творби и ще научат много за неговия живот лично от членовете на творческото семейство, които ще открият изложбата.99 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

НАТАША НОЕВА

ТЕЛАЛИМ: 3 в 1

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page