top of page

Диян Димитров

На 21-ви Юли 2020 година в галерия Видима се открива изложба на варненския художник Диян Димитров.

Диян Димитров е роден в София, завършва Софийски Университет със специалност „Педагогика на изобразителни изкуства”, а след това и НХА със специалност „Живопис” в класа на проф. Теофан Сокеров и проф. Андрей Даниел. От дълги години живее и твори в град Варна. Многобройните му участия в художествения живот на града го приобщават и утвърждават като един от изявените художници на морската ни столица. По настояще, Диян Димитров е художник, новатор и ръководител на арт школа. Повлиян от своите преподаватели и от великите майстори на ренесансовата епоха, Диян Димитров съчетава в своето изкуство различни техники и похвати, за да постигне един уникален и разпознаваем стил.

В началото на този век има няколко участия в изложби в София, от които е носител на наградата на галерия „Балкан”, носител е на наградата за голо тяло на фондация „Устагенов” и наградата за голо тяло на НХА. След като се установява във Варна, той участва в над 50 общи изложби. Тази вечер в галерия Видима той представя своята четвъртата самостоятелна изложба, което е голяма чест за нас. Две от другите четири изложби са открити в престижни варненски галерии, а първата в известната галерия Smithfield в Лондон, Великобритания. Когато не рисува, той организира и курира различни художествени събития, а най-много време отделя на своето друго призвание - да ръководи своята собствена арт школа.

„Пресечна точка” е името на изложбата и ако изкуството на Диян Димитров е една точка във време-пространството, то в нея се концентрират множество вектори и фактори, които сформират гравитационната сила с която Диян Димитров привлича вниманието на своите зрители. В тази пресечна точка се събират много елементи от различен порядък. От подготовката на платното и внимателното подбиране на материалите и инструментите за работа, до философския замисъл, конкретиката и символната натовареност на подбраните образи. Сюжетната конструкция, използването на цвят и светлина, хоризонталната прогресия и вертикалната структура, културно историческия отпечатък, отражението на заобикалящата ни реалност и търсенето на духовната свръх истина намират своята пресечна точка в платната му.

Естествено, всичко това ни подсказва, че Диян Димитров работи в областта на сюрреализма, един жанр, който позволява на автора да надскочи нормалността на триизмерното ежедневие и да насочи своите търсения към паралелните реалности на четвъртото измерение, където господства абсолютната истина. В пресечната си точка, тази хипер натовареност се балансира от нежни, хармонизирани, светли, галещи окото натюрморти и пасторални пейзажи, изпълнени с изключителна прецизност към детайла в посока реализъм с явното присъствие на ренесансово влияние.


Последни публикации

Виж всички

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page