top of page

Кольо Мишев

На 10-ти Октомври 2009 година в галерия "Видима" гостува художникът Кольо Мишев.

На откриването на изложбата художникът е придружен от своя колега Милко Божков. Според него чрез картините си Кольо Мишев говори истини, но без да ги крещи, споделя, че „неговата живопис е на пръв поглед безцветна, но тя е такава за тези, които нямат цвят в душата си“. Той намира приликата между неговите творби и мозайките в истанбулската църква.

Кольо Мишев е роден в Струмица. Завършва Художествената гимназия, след това – Художествена академия в Скопие, член е на съюза на художниците на Македония. Участвал е в много национални и международни изложби, има огромен брой самостоятелни изяви и много награди за живопис и рисунка. От 1995 г. живее в Пловдив и активно участва в творческия живот на страната. Неведнъж е бил отличаван като един от най-добрите и интелигентните живописци. Нестандартният подход при изграждането на картините му и индиректните послания в тях силно впечатляват.

За изкуството художникът споделя: „Зад творбата се крие цялата магия, но каквато и да е, материалът е водещият. Всичко започва от него. Основното е, че ако го победиш, твориш. Ако не успееш, той прави от автора будала. Това е също като да имаш едно хубаво моливче и линия. В даден момент моливът ме завладява и си прави собствена линия, но художникът е този, който трябва да каже „Не, това е линията!“. Трябва да отреже, да отсъди. Така е и в обществото. Някой трябва да каже: „Не е така, така ще вървите, това е пътят.“ Изкуството е в обществото. За да се създаде изкуство, трябва общество и е необходимо отнякъде да се започне. Започва се точно от материала. За да се възпита едно дете, когато започне да рисува, първото и основното, което трябва да му се каже е, че материалът е неговата сабя, неговият меч и трябва да е самурай.“


Последни публикации

Виж всички

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page