top of page

Цончо Балканджиев

На 17-ти Юли 2009 година в галерия Видима се открива фотоизложба "Из красотите на България" на известния български фотограф Цончо Балканджиев.


В творбите на именития павликенски автор умело са запечатани красиви български пейзажи. Във фотосите могат да се видят забележителности като каменната композиция „Вкаменена сватба“ в Кърджали, Крушунските водопади, Скарланово, Мелнишко, пейзажи от Родопите, изгледи от Черноморието.

На откриването на изложбата присъства Георги Георгиев - фотограф от Горна Оряховица, който представя своя колега и учител Цончо Балканджиев: „Неповторимият му стил го прави един от най-значимите творци на нашето време. Изграждането на композицията и колорита са подчинени на една цел - показване красотата на българската земя. Картините му внушават респект и преклонение пред силата на природата, повдигат самочувствието ни на българи и същевременно изпращат послания към всички ни да опазваме чистотата на природата и да живеем в синхрон с нея.“

За своите произведения Цончо Балканджиев споделя: „Където и да представя тази изложба всички ме питат: „Това България ли е?“ Да, това наистина е България – тя може да бъде не само мръсна и потискаща, а и много красива.“ Много места в България е обиколил и Балканджиев. За него Родопите, Пирин и Рила са неизчерпаеми откъм красоти. През годините изминава хиляди километри в търсене на интересни сюжети и различни гледни точки. Има места, на които се връща по 30 – 40 пъти, докато успее да направи добър кадър. Снима планината през всички сезони – пролет, лято, есен и зима. Колкото повече локации успява да посети, толкова повече успява да заснеме и да покаже на публиката.

Цончо Балканджиев е роден в Павликени, област Велико Търново. След завършване на средното си образование продължава обучението си в Учителския институт „Кирил и Методий“ в Дупница. През периода 1978-2015 година работи като учител по изобразително изкуство. За първи път с фотоапарат посещава Боженци през 1967-1968 г. Завежда го баща му, който е художник, но сериозните си занимания с фотография Цончо Балканджиев започва през 1977 година. Усетът за композиция и светлина наследява от изобразителното изкуство. Негови работи са награждавани на национални и международни фотоизяви.


31 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page