top of page

"Истории" - Лаура Димитрова и Стефан Алтъков

Актуализирано: 30.06.2023 г.

Галерия „Видима“ представя Лаура Димитрова и Стефан Алтъков с тяхната обща пътуваща изложба „Истории“.

Експозицията на пръв поглед поставена в различните полюси и плоскости на сложната координатна система на изобразителното изкуство, е всъщност не само вълнуваща и интригуваща, но и особено свързана в момента, в който човек се запознае с авторите и техните „Истории“, както е наречена и самата изложба. Лаура Димитрова и Стефан Алтъков имат какво да ни разкажат със своите над 350 изложби, десетки награди и международни участия, биографиите им са не само респектиращи и внушителни, но говорят за един огромен труд и принос към развитието на българското изкуство.

Проф. доктор на науките Лаура Димитрова е родена в София. Тя е професор по декоративни изкуства и комбинаторика и теория на художествения образ в СУ „Св. Климент Охридски“. Досега е представила над 30 самостоятелни изложби в България и чужбина. Участвала е в над 200 групови изложби, пленери и арт проекти в България и чужбина. Награждавана е многократно за своето изкуство. Член на СБХ. Завършила е Първа английска гимназия. През 1982 г. се дипломира в НХА със специалност "Текстил и мода". Работи в областта на художествения текстил, живописта, рисунката, графиката, но голямата ѝ страст е работата с ръчно изработена хартия, колажи и инсталации. Твори и живее в София заедно със своя съпруг проф. д-р Стефан Алтъков. Също роден в София, завършва Художествената гимназия, а след това и Националната художествена академия в столицата през 1982г. Професор е по живопис и цветознание в СУ „Св. Климент Охридски“. Член на СБХ. Участвал е в повече от 100 групови изложби и има повече от 40 самостоятелни изложби в България и чужбина. Негови творби са в много художествени колекции в и извън страната. Носител на множество награди в областта на визуалните изкуства. Работи в областта на живописта и рисунката. Творческите му търсения с времето преминават в полето на абстракцията, характерни са експериментите с цветни петна и вграждането на текстови послания в неговите творби. Докато Стефан Алтъков залага на цветната експресия, Лаура Димитрова се фокусира повече върху формите в пространството, противоположностите им се допълват, така че те успяват да ни предложат широк спектър от материали, техники и усещания, а това, което ги обединява е начинът по който използват писаното слово в изграждането на своите визуални послания.

„Спомените за нашите истории биват разказвани различно – с подчертаване или пренебрегване на отделни детайли; с променяща се последователност във времето на частите на разказа; с допълнения и „разкрасяване“ на случки и събития според особеностите на ситуациите, в които си припомняме или представяме историите. По аналогия експозицията „Истории“ във всяко ново изложбено пространство ще придобива различна визия – ще се добавят или елиминират отделни нейни компоненти и детайли, за да се постигне съответстваща на пространството подредба на „разказа“.“ – споделят творците.

Лаура Димитрова се представя в експозицията със свои инсталации, а Стефан Алтъков показва живописни платна. „Изложбата не разказва истории, а по-скоро носи настроението на определени истории, затова моите творби са сведени до знаци, до изчистена стилизация, които въздействат различно на всеки човек и може би създават нова история“, така Лаура Димитрова коментира изложбата. „Моите картини са в голяма степен сюжетни, в тях са вплетени текстове и сентенции, които задават темата на картината и са своеобразни послания към зрителя, който може да ги пренесе към собствената си история“, разказва Стефан Алтъков за своите произведения.

Изложбата „Истории“ на Лаура Димитрова и Стефан Алтъков представя творби, създадени през последните две години. В нея авторите разкриват особена гледна точка към личните истории, които в тяхната интерпретация са изчистени, стилизирани и доведени до знаци и абстракции.

В представянето на авторите се включи и доц. Мариета Конова от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", дългогодишен приятел на авторите и на галерия "Видима". Тя насочи вниманието на публиката към начина по който художниците интегрират текста в своето творчество, елемент характерен и за двамата, отличаващ ги в същото време не само един от друг, но и от всички останали съвременни художници. По думите на доц. Конова Лаура Димитрова използва декоративни елементи, наподобяващи ръкописен текст, като залага на разнообразието от форми и шрифтове, за да оформи така композицията, че тя да постигне не само своите естетически цели, но и да подейства подсъзнателно на зрителя, като внуши чрез "почерка" усещането за спокойствие, любов, споделяне, ако е закръглен например, а противоположни емоции се долавят от творби с резки и остри, назъбени вълнообразни линии, които вероятно разказват по-драматични истории/спомени. Към тази психологическа игра се прибавя и текстурата на хартията, която използва проф. Димитрова като основа в своите колажи. От своя страна, продължава Мариета Конова, Стефан Алтъков е напълно директен и буквален с поставянето на текстови елементи в картините си. Обикновено цитати, афоризми или поговорки, изписани четливо в един или няколко реда, без да заемат голяма част от платното, но достатъчно видими, за да привлекат вниманието на зрителите, те отразяват личните вълнения и философски търсения на художника, понякога поставят въпроси или влизат в "конфликт" с други негови творби, като подсказват за безкрайното търсене на смисъла. Понякога цитатите са от стихове на самата Лаура Димитрова, понякога имат весел и закачлив характер, но както и да е подходил художника винаги влизаме в диалог с него.

Лаура Димитрова и Стефан Алтъков споделиха радостта от гостуването си в Севлиево и галерия "Видима" пред пълната зала с ценители на изкуството. Изказаха своите благодарности към доц. Конова и екипа на галерията. Получиха признание, комплименти и много подаръци от гостите, сред които техни приятели и колеги.

„Истории“ е замислена като пътуваща изложба. След нейното успешно първо представяне във Велико Търново, галерия „Видима“ има привилегията и отговорността да затвърди този успех. От Севлиево изложбата ще се пренесе в други градове на България, а след това и в чужбина.


"Истории - Лаура Димитрова и Стефан Алтъков" текстът подготви Сава Христов, галерия "Видима"


Последни публикации

Виж всички
bottom of page