top of page

Мариета Конова

На 8-ми Септември 2020 г. в галерия "Видима" гостува художничката Мариета Конова с изложбата "Спомени от вчера".

Конкретното гостуване е по случай нейната първа награда в конкурса за живопис „Създаваме заедно“, в който бяха представени 85 творци от цялата страна в края на миналата година по повод 85 годишния юбилей на „Идеал Стандарт – Видима“ АД. Част от творбите в експозицията авторката създава в Париж по време на двумесечното й пребиваване и специализация в ателиетата на Сите дез ар (интериори и пейзажи). Включени са и творби буквално завършени „вчера“. Те проследяват пътувания и участия в пленери в настоящата 2020-та година. Всички са обединени от характерното емоционално цветоусещане на автора, в което хармонично се съчетават желанието за достоверност и духовно „присъствие“ на изобразените обекти.

Творбата „Ателие на Густав Моро“ с която Мариета Конова спечели първото място в конкурса на галерия „Видима“ е един от скъпите спомени на художничката, които тя запечатва на платното след своето пребиваване в Париж. Ето какво още споделя самата авторка за спомените, за изминаващото време и за относителността на философското „вчера“: „Мемоарите на писателя са творби, представени под формата на записки на спомени за минали събития, в които авторът изпълнява ролята на участник или наблюдател. Картините ми са вид хронологични записки на събития, срещи, места, които като автор наблюдавам и запечатвам в спомени, пресъздадени чрез средствата на живописта. Има стари спомени, към които човек се връща в мислите и сънищата си отново и отново. Спомените от вчера обаче са друг вид преживявания. Те са нови и близки до днешния момент. Липсва дистанцията на времето за тяхното осмисляне. Те са неотлежали в съзнанието и импулсивни. Затова и картините-спомени издават емоционалното присъствие на автора. Макар и близки по време „Спомените от вчера“ са безвъзвратно отминали моменти, за които е сигурно, че са неповторими. Много скорошни и все пак спомени. И в това има както известна ирония, така и малко носталгия…“

Мариета Конова е родом от гр. Габрово, но от дълги години живее и твори във Велико Търново. Завършва художествена гимназия за Приложни изкуства в София и през 1992 г. се дипломира във ВТУ, специалност Живопис. В своята автобиография тя е записала множество самостоятелни и съвместни изложби, пленери и творчески форуми в страната и чужбина. Нейни творби са притежание на редица галерии и частни колекции. Носител е на номинации и награди от престижни конкурси в сферата на изобразителните изкуства сред които награда на Национален фонд „Култура“(2003), награда на СБХ за специализация и пребиваване в ателиетата на Cite des arts, Париж, Франция(2018) и други. В художествените среди е известна и с активната си дейност като ръководител на проекти, председател на СБХ Велико Търново(2016-19г.), и като преподавател във Великотърновския университет (от 2000г.). От 2015 е доктор по Изкуствознание и изобразително изкуство, а от 2019 г. е доцент в катедра „Църковни изкуства“ към ПБФ на ВТУ.


53 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page