top of page

Любен Генов

Галерия „ВИДИМА“ представя „КОЛОРИСТИЧНИ ИМПРОВИЗАЦИИ“, самостоятелна изложба живопис на ЛЮБЕН ГЕНОВ /вторник, 10.05.2022 г., 18:00 ч./


Известният български художник абстракционист Любен Генов ще представи своя втора самостоятелна изложба в галерия „Видима“ десет години след първото си гостуване в Севлиево. В изложбата „Колористични импровизации“, авторът ще сподели с нашата публика творби създадени през изминалата декада, които проследяват неговото творческо развитие, както и най-новите си произведения, непоказани до момента.

Любен Генов е роден в Оряхово, завършва художественото училище в Троян, след това педагогически колеж по изобразително изкуство „Св. Иван Рилски“ в Дупница, а през 1996г. се дипломира и в частната художествена академия „Жул Паскин“ в София, в класа на Долорес Дилова и Николай Майсторов. Любен Генов е от художниците наложили свой собствен специфичен начин на работа, който ясно го откроява сред останалите колеги, като картините му се характеризират с привидно свободно композирани разпилени цветни петна. В тях обаче винаги има сложно изградени хармонии – между пулсациите на въпросните петна, тяхната наситеност и колорит. Абстрактни в своята същност, те могат да извикат разнообразни асоциации и да предизвикат различни емоции.

Любен Генов акцентира на същността на живописта като автономна територия, в която господства цветът. Картините му излъчват лекота, носят спонтанност на изпълнението и интуитивност на жеста. В тях той създава илюзия за нови пространства, наситени с усещане за безкрайност и свобода. Зад тази илюзия за спонтанност, обаче прозира интелигентност, зад инстинкта – перфектно владеене на законите на живописта.

Любен Генов се вдъхновява от природата, от гледките, които тя предлага, но отвъд натуронаподобителността. Той претворява въздействието на природата, като изобразява интуитивно емоции и усещания, породени от нея. Интересува се какво остава, когато изчезне сюжетът, и така стига до конструиране на цветна безбрежност.

„Преди всичко това е някаква моя алтернативна форма на съществуване. Нещо, без което не мога. Което осмисля и оправдава всичко останало, което така или иначе сме принудени да правим”. Така художникът Любен Генов определя своята живопис и мястото й в неговия живот.

Любопитен факт е, че Любен Генов се завръща в софийските галерии през 2021 г. след почти пет годишна пауза, а в началото на 2022 година представя и голямоформатен цветен албум, който отразява на повече от 230 страници развитието в неговото творчество от 1995 г. насам. За нас е чест да бъдем домакини на това събитие и да бъдем една от първите галерии в България, в които ще се представи този труд. Гостите на откриването ще имат възможност не само да се запознаят лично с автора и да се насладят на неговите произведения, но и да отнесат това усещане със себе си, като закупят албума на преференциална цена.

Освен талантлив художник, Любен Генов е и председател на Съюза на българските художници, а миналата година беше преизбран за трети пореден мандат. В този ред на мисли е важно да отбележим, че от момента на своето създаване, вече 25 години галерия „Видима“ успешно си партнира със СБХ по линия на различни проекти, с което отправяме искрени благодарности към Любен Генов, както и към целият му екип от професионалисти, затова, че партньорството ни продължава и до днес.

Каним всички почитатели на изобразителното изкуство да заповядат на среща-коктейл с автора на 10-ти Май, вторник, начало на официалното откриване – 18:00 ч.


131 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page