top of page

Любен Генов

На 2-ри декември 2011 г. в галерия "Видима" гостува художникът Любен Генов с изложбата "Импровизиран пейзаж".

"Изложбата е ярка, жизнерадостна, изпълва с настроение в духа на предстоящите празници. Картините на Любен Генов са като фойверк от чувства, за тях е по-добре да говорят поетите, а не критиците", споделя Ирина Колбасова.

Любен Генов е роден в гр. Оряхово. Завършва средно специално художествено училище в гр. Троян и Педагогически колеж по изобразително изкуство "Св. Иван Рилски" - гр. Дупница. През 1996 г. се дипломира в Частна художествена академия "Жул Паскин" - гр. София. От 2001 г. е приет за член на Съюза на българските художници. През 2002 г. специализира в "Cite Internationale des Arts" в Париж, Франция. Между 2008 - 2011 г. завежда изложбената дейност в СБХ. В периода 2010 - 2011 г. завършва магистратура в Шуменски университет "Св. Константин Преславски". От 2011 г. е председател на СБХ.

Изложбите на Любен Генов имат поетични имена “Вътешни звуци”, “Синева”, “Разпилени петна”, “Река” и всички те подсказват пантеизма на неговия естетически възглед. Живописта му е класическа – м.б. и платно, но това, което я прави различна от лиричната абстракция е близостта й с имприсионистичния възглед, но осъвременен, преминал през филтъра на личната чувствителност. Наглед стилът му е поантализъм, но видян като през огромна лупа. Той рисува багри които са загубили връзката с конкретната форма, но зад тази тържествуваща цветна абстракция усещаме живата природа. Това е мистифициран образ на реалността, който в близка дистанция поставя проблема за връзката на човека с природата и с Вселената.

Любен Генов е творчески активен и ангажиран с изложбената дейност на СБХ. Той участва в различни международни изложби, има и награди на някои от тях, но по съществени за него са участията му в различни групови изложби които показват предпочитанието му теми свързани с духовното и творческото общуване, със съчетаване на общи идеи в изкуството, със художници които работят друг вид изкуство –живопис-скулптура, живопис-слово, живопис-инсталация, живопис – графика. Този ареал на негови прояви поддържа голям интерес към изкуството му.

Традиционно изложбите, които се провеждат през месец декември са не само посветени на коледните и новогодишни празници, но и на галерия "Видима", която в последния месец на всяка изминала година празнува своя рожден ден.

Своята 14-та годишнина, екипа на галерията отбелязва и с тържествена вечеря в хотел "Севлиево Плаза", а сред гостите са известни художници и приятели на галерията.


11 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page