top of page

Ненчо Русев

На 16-ти Април 2019 година в галерия Видима гостува Ненчо Русев.

Той ни превежда през различните измерения на двуизмерно и триизмерно, на живопис и скулптура, на духовно и митично, на земно, не земно и космическо!


Ненчо Русев гостува в галерия Видима и през 2015 година, когато показва свои актуални творби, разработвани през последните няколко години. Този път обаче неговото гостуване обхваща един много по-дълъг период, както и най-новите му живописни творби, които са коренно различни от всичко с което е познат до момента.


Автора е представен от Сава Христов, управител на галерия Видима.


„Ненчо Русев е роден през 1943г. в с. Барган, Бургаско. От 1953 г. живее в Карнобат. Завършил е учителския институт в Бургас. Учи и в аранжорския институт в София. От 1966г. – 1971г. изучава скулптура в художествената академия. През 1972г. специализира фотография, дървопластика и графика във Вилнюс (Литва). От 1974г. е приет за член на СБХ.


Ненчо Русев изразява самоличността си в различни области на изобразителното изкуство – живопис, пластика, монументална скулптура, керамика, графика, акварел, фотография. Участва във всички общи изложби на бургаските художници от 1971г. насам. Има множество самостоятелни изложби в страната и чужбина. Симпозиуми: в Кремница, Словакия(1989); Равена и Ливорно Италия(1997 и 2001); Анкара и Одрин Турция(2000 и 2001) и други. Има редовни участия в национални и международни биеналета: „Приятели на морето“ в Бургас, в Равена – Италия, в Кападокия – Турция и много други.


Носител е на множество награди, една от тях е от „Първи международен симпозиум по скулптура в камък“ – Бургас, 1975 г., и наградата на творческия фонд на СБХ в годишната изложба „Скулптура“ – София, 1995 г. През 2008 г. получава наградата „Художник на годината на гр. Бургас“.


Учредител е на наградата “За самарянство”, която се връчва всяка година. Куратор е на ежегодния живописен пленер в гр.Плевен и пленера на „Топаз мел“ в Карнобат.

Автор е на много монументални и малки пластики изпълнени в бронз, камък и дърво, а също така плакети и медали. Изработените от него релефи се връчват като награди: „Нестинарка“ – на Международния фолклорен фестивал в Бургас; „Златен Пегас“ и „Пегас“ от името на писателското дружество; „Свети Никола“ – символът на Бургас.



Но това, което искам аз да допълня, е че през годините на работата ми тук в галерията много малко съм срещала хора, които така успешно се изявяват в различни области на изкуството. Ненчо Русев е един от тях. При това бих казала, че във всяка една от тези области на изкуството, които са представени тук: живопис, плакет и пластика. Той се изразява по абсолютно различен начин. Все едно пред нас застават трима различни автори. Така например в живописта му аз намирам едно спокойствие, една шир, пространство, панорамност, едни гледки на природата, които вдъхват едно невероятно спокойствие и омиротвореност. В същото време в неговите плакети повече са представени теми, които са свързани с митове и легенди. В тях като правило сюжетът е много наситен с действие, с много действащи лица, с присъствие на много фигури, с много голяма експресия. И много по-различни са неговите пластики. Там той залага много на красотата на линията, на изяществото на силуета и на една много голяма и дълбока емоционалност. И затова си позволявам да кажа, че в Ненчо Русев се събират няколко творчески личности, всяка от които намира много пълноценно и реализирано въплъщение.“ - думи на Ирина Колбасова за автора, от неговата предишна изложба в галерия Видима, които важат с пълна сила и в този момент.



Ненчо Русев е познат и със свои монументални творби. Две негови скулптури красят бургаската морска градина. Първата му скулптура „Невяста“ от 1974 г. се намира до летния театър в Бургас. А през 1985 създава и известната своя скулптура „Плодородие“ в близост до един от първите частни колежи в страната. Още негови монументални произведения могат да се видят в с. Александрово, с. Антимово, гр. Карнобат, гр. Средец, гр. Каспичан.


Високоуважаваната Пенка Седларска, изкуствовед, художник и бивш директор на бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ казва за Ненчо Русев следните думи: „Той е естествен, жив, изключително трудолюбив, Ненчо Русев притежава всички необходими качества за голямото изпитание на своята професия. Вечно недоволен от постигнатото, той търси нови измерения на скулптурното майсторство, които често го довеждат до синтез с другите изкуства. Тези опити не само обогатяват традицията, но и разширяват духовните хоризонти на творец и зрител. Нов по своему, чужд на подражателството и безсмисленото гонене на стил, той извайва такива форми, които ще се окажат удобни за неговата духовна нагласа.С всяка изминала изложба Ненчо Русев доказва присъствието на своя талант и успява да запълни скулптурния вакуум!“


Още в студентските си години, Ненчо Русев започва да изработва пластики и плакети. Говорим за далечната 1968г.! По това време почти никой в България не изработва плакети! В този период се създава и секцията медал към СБХ. Участва и в първата изложба на плакетистите в България през 1981 г. По думите му плакетът е "поезията" в изобразителното изкуство.


Сред пейзажите и натюрмортите се откриват и няколко платна, които са някак аморфни и неясни. В тези свои творби автора изследва трансцендентността на българската обредност, когато при изпълняването на ритуали като нестинарството се осъщестяват връзки със света на духовното или пък се потапяме в тайнстовот на самодивското хоро. Теми разработвани от автора най-вече в неговите плакети, сега получават нов израз в широкото поле на маслената живопис. Това е един нов образ на автора в така наречените от самия него фантазми или фантасмагории, тук Ненчо Русев се осмелява да надникне зад завесата на материалния свят и да проследи полета на душата в търсенето на един друг свят…




Последни публикации

Виж всички
bottom of page