top of page

Ненчо Русев

На 15-ти Юли 2015 година в галерия Видима за пръв път гостува известният български скулптор Ненчо Русев.

Ненчо Русев е роден през 1943 г., а от 1953 г. живее и работи в Карнобат.

Завършил е Учителски институт в Бургас, а по-късно и Аранжорски институт в София. От 1966 до 1971 г. учи в Художествена академия специалност Скулптура. По- късно специализира фотография, дървопластика и графика във Вилнюс (Литва).

Автор е на много монументални и малки пластики изпълнени в бронз, камък и дърво, а също така плакети и медали. Изработените от него релефи се връчват като награди: „Нестинарка“ - на Международния фолклорен фестивал в Бургас; „Златен Пегас“ и „Пегас“ от името на писателското дружество; „Свети Никола“ - символът на Бургас.

Ненчо Русев изразява самоличността си в различни области на изобразителното изкуство – живопис, пластика, монументална скулптура, керамика, графика, акварел. Участва във всички общи изложби на бургаските художници от 1971 г. насам. Има множество самостоятелни изложби в страната и чужбина – Кремница (Словакия), Равена и Ливорно (Италия), Анкара и Одрин (Турция) и други. Участва редовно в национални и международни биеналета: „Приятели на морето“ в Бургас, в Равена – Италия, в Кападокия – Турция и др.

Носител на наградата в Първи международен симпозиум по скулптура в камък – Бургас-1975 г. и на наградата на творческия фонд на СБХ в годишната изложба „Скулптура“ – София-95.

През 2008 г. получава Наградата „Художник на годината на гр. Бургас”.

За изкуството Ненчо Русев казва, че трябва да е като песен - да се пее на един дъх и, че както апетитът идва с яденето, така идва и Музата – с работата.

Последни публикации

Виж всички
bottom of page