top of page

Николай Бузов

Актуализирано: 26.01.2022 г.

На 10-ти Октомври 2002 година в галерия "Видима" гостува известният русенски художник Николай Бузов.

Николай Бузов е роден в Горна Оряховица, завършва художественото училище в Казанлък и от тогава успешно работи в областите живопис, рисунка, моден дизайн, илюстрация и др. От 1983 участва в общи изложби, а от 1989-та води активен творчески живот и има над 20 самостоятелни изяви в България и чужбина.

"Творбите му оставиха много голямо впечатление в мен. За първи път ги видях на "Шипка 6".", казва на откриването Ирина Колбасова. А скоро след това отправя и лична покана към автора за гостуване в галерия "Видима".

"Във всяка една картина има паралел и граница между реалността и абстрактното, защото във всяка картина има пространство, светлина, движение и взаимодействие на форми и елементи, има собствен сюжет, който се развива и се стреми към вътрешна хармония и естетика. Той самият казва, че рисува въображаеми пейзажи, а всъщност работи в абстрактната сфера.", споделя още Ирина Колбасова.

"Този въображаем свят ни омагьосва с един характерен за него, често появяващ се вретенообразен елемент, който вдъхва живот в картините, командва, управлява това, което се развива на платната, сякаш регулира взаимодействието между елементите. В много от картините има течащи струи, летящи линии, пресичащи се граници, основи и фундаменти, всичко това е една аналогия с нашия живот, в който има много неизвестни и скрити неща, непознати, непредвидени."

"Друго нещо, което е много любопитно за творчеството на Николай Бузов е, че в картините му има много пряк паралел, продължение на класическото изкуство, което благодарение на неговото майсторство, някак си естествено преминава към абстракция и модерн. Едно изчистено преминаване от старите традиции към съвремието, като също така е подходено с необходимото уважение.", завършва своето представяне Ирина Колбасова.

От своя страна, Николай Бузов споделя, искрените си впечатления от пространството и гостоприемството на галерията и домакините. "Приятно съм изненадан, че попаднах в толкова добра галерия и при човек, който толкова добре разбира за какво става дума. Отношението е страхотно и съм щастлив, че работите ми са изложени в това пространство."


204 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page