top of page

Николай Панайотов

На 16-ти Юни 2016 година в галерия Видима се открива изложба живопис на известния български художник Николай Панайотов.

Десет години след първото си гостуване в галерия Видима(2006), един от световноизвестните български художници Николай Панайотов, се завръща с изложба в родния си край. Събитието е истински празник за града, а на самото откриване присъстват много познати и приятели на художника, както и десетки ценители на изкуството му.

Изложбата наречена "Лунен конник" включва най-новите му произведения, вдъхновени от последните му пътувания, впечателяни и размисли. Нарисувани в характерен за него стил, артистичен, свободен и непринуден, те създават непознат свят, специфична своеобразна реалност, напълнена с драматично противопоставяне между героите и с иронично авторско намигване към тях. Без колебание може да се каже, че Николай Панайотов е уникален творец и уникална личност, с потресаващи способности, впечатляващи със своята фантазия, мащабност на мислите и идеите, изискващи освен талант, определена смелост и увереност в себе си, за да бъдат постигнати и реализирани. Безусловно, произведенията на Николай Панайотов - мозайки, стенописи, картини, сценографии, винаги се отличават с монументалност, размах, изумяваща сила, енергия и магнетизъм, които идват от тях. Забележително е и невероятното му умение да съчетава на пръв поглед несъчетаеми неща - потапяне в темата, стигане до философската дълбочина и по детски открито.

За жителите на Севлиево името на Николай Панайотов е добре познато и преди всичко е свързано със създадените от него мозайки и стенописи, а също така и картини, намиращи се в Дома на културата "Мара Белчева" и в колекциите на двете галерии - градската и галерия "Видима". През последните години "Бялото училище" - ателието на художника в с. Стоките, също се превърна в интересно и атрактивно място, а създадените от него театрални костюми към произведенията на Вагнер, заедно със сценичните декори и ефекти, още веднъж доказват таланта на техния изключителен автор.


72 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page