top of page

Николай Панайотов

Актуализирано: 27.08.2021 г.

На 9-ти Октомври 2006 г. в галерия "Видима" гостува художникът Николай Панайотов.

Това е първата изложба на твореца в галерията, независимо че във фонда на галерията вече има негови творби. На откриването присъстват много почитатели на неговото изкуство, сред които Милена Кънева, една от семейните приятелки на художника. За него тя споделя: „Най стойностната му черта е да се бори – и в Париж се е утвърдил като художник, който носи собствен дух.“ На събитието присъстват и други видни севлиевци, представители на ръководството на "Идеал Стандарт - Видима", както и кмета на община Севлиево - Йордан Стойков.

За творбите си Николай Панайотов споделя: „Всичко, което виждате в тази изложба, е рисувано на 20 км от Севлиево, в училището в село Стоките, което от четири-пет месеца е основното ми ателие. Това са някакви нови стихии, които са ме обхванали, откакто се настаних в училището. Всички идеи, които реализирах, ми хрумнаха там.“

В творбите на Николай Панайотов живее връзката на два свята – светът на видимото и невидимото и човека като техен властелин. Авторът е способен да проникне отвъд природните и човешките рамки. В някои от картините му е скрито послание за неспособността на човека да живее разумно, невъзможността му да приема света извън рамките, които сам създава и руши това, без което не може, способността му да превръща всяка естествена красота в изкуствена. В една от творбите му е изобразено дърво, закрепено на поставка и пробита сферична рамка. Това платно влиза в тематично единство с друго, на което е сътворил замък, издигнат на конзола във висините. Закодираната идея в тях е, че човек сам разрушава света, без който не може да съществува, че съграденото от него са въздушни кули, защото пътят към духовното съвършенство е дълъг и труден.

Николай Панайотов е роден в град София. През 1983 година завършва стенопис в Художествената Академия, София. Няколко години преподава там същата специалност. След 1990 се установява в Париж, където Френското министерство на културата му предоставя ателие. Има множество реализации в обществени пространства, като най-значителни са 200 кв.м. мозайки (1988) и театрална завеса в Дом на културата гр. Севлиево. Прави поредица изложби живопис в галерии в Париж, Белгия и Люксембург, Германия и САЩ, Националната галерия и Галерията за Чуждестранно изкуство, София. В последните години твори и живее между ателието си в Париж и Бялото училище в село Стоките, България.

Последни публикации

Виж всички
bottom of page