top of page

Сашо Филев

На 19-ти Декември 2019 г. в галерия "Видима" гостува художникът Сашо Филев с изложбата "Пътеки към сърцето". Съвместно с живописните му платна бе представена и новата му книга със същото заглавие - сборник от разкази, пътеписи и поезия.

Сашо Филев е от авторите, които имат много приятели и почитатели в Севлиево. За пръв път гостува на галерия Видима през 2013 г.

В експозицията са включени характерните за автора градски пейзажи от любимите му градове от България и Европа като венеция и Амстердам, няколко творби на историческа тематика и изцяло нов цикъл творби на превъзнасящи любовта в богати на символи и багри фигурални композиции. Новата серия творби на Сашо Филев са много различни от всичко, което е показвал до момента. Авторът дава израз на своите вътрешни провокации чрез абстрактни фигурални композиции, изпълнени в смесена техника с маслени бои и колажи, многопластови, многословни, поетични образи.

Сашо Филев е роден през 1946 г. в Добрич, завършва гимназия за изящни изкуства в София, след което и Великотърновския университет със специалност „Фигурална скулптура”. Влюбен в красотата на града, той остава да живее там. Интересите му преминават през, скулптура, пластика, графика и се спират в областта на пейзажната живопис. Той участва активно в културния живот на Велико Търново, твори, преподава , удостоен е с почетен знак. Затова не е грешно, ако го наричаме търновски художник. Негови самостоятелни изяви са многобройни както в страната, така и в чужбина. А негови творби има в частни колекции по целия свят.

Известен е с неговите характерни пейзажи от старата столица, които той рисува в собственото си ателие-галерия, което се намира в културния център на Търново. Влюбен в града, той изписва легендите за миналото и историите на настоящето в своите платна. Сашо Филев е духовно богата личност, чийто житейски опит и философия открито говорят както от платната му, така и от книгите му.

От години, Сашо Филев е известен с това, че освен с рисуване се занимава и с писане на книги. „Пътеки към сърцето” е името на новата му втора книга, която е сборник с пътеписи, разкази и поезия. Книгите му помагат да опознаем автора и неговото възхищение от пътешествието наречено живот. Премиерата на книгата се състоя месец преди представянето й в галерия "Видима" - в изложбени зали Рафаел Михайлов, Велико Търново, пред многобройна публика и в присъствието на високопоставени личности от културните кръгове и градоначалството.


Последни публикации

Виж всички

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page