top of page

проф. Станислав Памукчиев

На 12-ти Май 2005 година в галерия Видима гостува проф. Станислав Памукчиев.

Станислав Памукчиев гостува в севлиевската галерия Видима с изложба наречена "Смяна на сезоните".

Професор Памукчиев не скрива възхищението си от приема оказал му малкия град и неговите жители. "Благословени сте с мястото където живеете", казва и искуствоведът Искра Траянова от Националната художествена галерия, която идва за да представи известния художник.

"Памукчиев е автор, който повече от двадесет години формира художествените особености на цяло поколение, той е съвременен творец, носещ типичните белези на нашето време. Създава картини на знаците. Заставайки пред платната му не виждаш конкретни форми, а по-скоро мисъл, която идва от някъде, спира се за кратко на платното и се връща в зрителя.

Изключително провокативно изкуство, дори "медиативно"", казва Искра Траянова и допълва "Няма крещяща тоналност, няма и унифицираност. По-скоро различно усещане за често повтарящи се неща от живота."

Станислав Памукчиев е роден е в София. Завършва Художествената гимназия „Илия Петров“ и специалност стенопис във ВИИИ „Николай Павлович“ в София при проф. Димо Заимов. Професор в катедра „Рисуване“ на НХА. Член на Управителния съвет и секретар на секция „Живопис“ на Съюза на българските художници. Автор на над 40 самостоятелни изложби, десетки участия в общи национални и международни изложби, редица награди и признания.



Последни публикации

Виж всички

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page