top of page

Страхил Найденов

Актуализирано: 23.08.2021 г.

На 23-ти Март/вторник/ 2021 година от 18:00 ч. галерия „Видима“ представя изложба „Модулна мозайка“ на плевенския художник Страхил Найденов.

Мозайката е едно от най-древните монументални изкуства, на което са се възхищавали велики цивилизации, а традиционния начин на изработка се е запазил и до днес. Страхил Найденов придава на своите творби съвременно излъчване, докато запазва старите техники. Модерното звучене, той постига с класически естествени материали като мрамор, гранит, пясъчници. За акценти използва стъкло, керамика, полускъпоценни камъни - лазурит, ахат, аметист и други.

Изложбата в Севлиево ще представи над 20 мозаечни пана изпълнени в техниката „Модулна мозайка“, както е озаглавена и самата изложба. Тя вече успешно е показвана в Плевен и София, като периодично се допълва с нови творби. За самата техника автора казва: „Техниката си е лично мое хрумване. Понятие модулна мозайка не съществува. Идеята се роди в разговор с колеги. Основата на класическата мозайка е контур – всяко едно изображение се оформя като контур и след това се запълват празните пространства. Докато при мен идеята е да няма контур. И интересното е, че точно липсващият контур е най-видим в работите. Цялата композиция е изградена от едни, на пръв поглед, хаотични модули, компоненти, събрани от нещо, което отсъства.“ Техниката е уникална за България. Няма информация и в световен мащаб някой да прави подобни мозайки. Самите творби са ефирни, ажурни и в същото време концентрират в себе си плътността на материала и сякаш с лекота се носят в пространството.

Мозайките на Страхил Найденов представят разнообразни теми – за жената, любовта, свободата, баланса в различните измерения на живота. Въпреки пъстрата тематичност обаче, творбите стоят много хармонично и спокойно, обединени от общата техника.

„Пътят към модулната мозайка преминава през скулптурни работи и класически стенни пана“, коментира творческия си път през последните години авторът, но любимият му материал – камъкът, си остава същият.

Изложбата е придружена с каталог. Освен това са представени и принтове на някои от творбите му – те са рамкирани подходящо и са подписани лично от него. „Това е масова практика за всички колеги в чужбина, в България няма такава, затова реших да предложа и това. Принтовете са алтернатива, като идеята ми е да направя това изкуство още по-достъпно за всеки“, допълва автора.


В своето творчество Страхил Найденов ползва класическата мозаечна техника, т.нар. директна техника. При нея мозайката се реди във вида, в който ще се вижда. Не само художник, но и майстор, занаятчия, той сам изработва различните тесери - така се наричат кубчетата материал. Всички те са от българските земи и всички са в естествен цвят. Всеки тесер е с различна големина, а не както в традиционната римска мозайка където всички страни са по 1 сантиметър. Това позволява динамика, пластичност и движение на формите. На преден план излизат естествените структури на камъка, отличават се жилките, релефите са непредвидими. Всяко парче от мозайката ще намери своето място, но едва когато се разполови под ударите на чука и длетото, а прецизното око на художника ще му отреди роля в общия пейзаж.


Изненада за зрителите в експозицията "Модулна мозайка" ще бъдат и 3D мозайки и скулптуриран камък с вградена мозайка, също уникално авторско хрумване.

И двете техники - модулна мозайка и скулптурна мозайка съчетават класическата мозайка и търсенията на автора на нови изразни средства. Целта е да се представи това монументално изкуство в кавалетна форма - достъпно за всякакви интериорни и екстериорни пространства. Те въздействат с естествените си цветове, създават уют и усещане за вечност.


За автора:

Страхил Найденов е роден през 1973 г. в гр. Плевен. Работи в областта на мозайката, 3D и скулптурната мозайка. Член на СБХ, член на Международната асоциация за пластични изкуства АИАП(ЮНЕСКО) и член на Дружеството на плевенските художници. Има над 20 самостоятелни изложби и над 50 участия в групови изложби и форуми в страната и чужбина. Носител на награда от международното биенале Арт Олимпия 2017, Токио, Япония; номинация от Есенен салон на Плевенските художници 2018 и др. Негови творби са собственост на галерии и частни лица в България, Франция, Италия, САЩ, Япония.

124 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
bottom of page