top of page

Венера Константинова

Актуализирано: 23.08.2021 г.

На 27-ми Март 2018 година в галерия Видима се октирва изложба живопис на художничката и монументалист Венера Константинова.

С настъпването на пролетта, природата се събужда за нов живот, идват светлите великденски празници. Както могъщата сила на майката природа, така й възторга пред божия дух са теми вдъхновяващи Венера Константинова.

През 1978 г. тя завършва стенопис в Художествената академия. В началото на своята кариера тя работи основно в сферата на монументалното изкуство – нейни стенописи, витражи, мозайки, красят църкви, частни, обществени и административни сгради. В столицата, в родния Видин и други градове. Някои от тях, например витражите в БНБ, можете да видите само на снимка, поради ограничения достъп до сградата.

От 1978-1981 г., е главен художник на гр. Враца. От 1989-1992 г. е специалист в управление Архитектура – Софийска голяма община, през 1991 г. прави и първата си изложба с живописни творби на платно. От 1999 г., е избрана за секретар на секция монументални изкуства към СБХ и заема този пост и до днес. Венера Константинова има спечелени много национални и международни награди. Участва в самостоятелни и колективни изложби, както у нас, така и в Германия, Франция, Холандия, Япония, САЩ и други. Повечето от изложбите в които участва, тя организира сама, общо над 60 изложби, открива и председателства първото биенале за църковни изкуства във Велико Търново. През 2017 година – секция монументални изкуства към СБХ отпразнува своя 40 годишен юбилей.

Любовта на Венера Константинова към витражите идва от детските спомени, когато тя наблюдава многоцветните слънчеви отражения от водите на Дунава. Витражното изкуство е единственото, което може да използва светлината и цветовете в максималната им интензивност.

Венера Константинова се вдъхновява от самобитната архитектура на българското село, църквите и манастирите, които са опазили духа и традициите ни през вековете. Местата са реални, ако отидете в копривщица и застанете на определно място, ще видите същите къщи, същите дървета. Картините не са абстрактни, те по-скоро интерпретират реалността чрез стила на художника. Цветовете са ярки както при витражите.

Създаването на Витражи и стенописи в църквите изискват не само талант, но и познаване на канона, на историята и на философията на християнството. Венера Константинова прехвърля важните за нея символи и в творбите си. Придава им духовен заряд, който подсилва светлината, която извира от картините.

Тя прехвърля върху платното форми и цветове, напомнящи витражите. Стилът й е разпознаваем. Някои картини приличат на стенописи, други на витраж, трети на мокър прозорец след пролетен дъжд.
Последни публикации

Виж всички

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page