top of page

Вилхем Минчев

Актуализирано: 16.08.2022 г.

На 19 Април 2000 година в галерия Видима се открива самостоятелна изложба на художника Вилхем Минчев.

Залата изпълват 38 акварела с топлото сияние на слънчевите си цветове. Приглушената мекота, която струи от пеизажите, потапя зрителите в красива, малко меланхолична и полуприказна атмосфера.

Севлиевският художник е добре познат на своите съграждани и любители на изкуството. Също така, той е писал и публикувал стихове, 18 години активно участва в театралната самодейност - като актьор и режисьор. Но най-силна и постоянна си остава страстта към рисуването. Има една самостоятелна и много участия в колективни изложби. Някои от творбите му достигат и до Националната Художествена Галерия.

"Стремежът на Вилхем Минчев към творчестовот никога не е угасвал!" - казва Ирина Колбасова. "Той се вдъхновява от природата и затова пейзажния жанр е представен най-силно в неговото творчество. Работел е и с маслени бои, но акварела за него остава предпочитана техника. Показаните рисунки демонстрират изключително добро майсторско владеене на сложната техника, каквато е акварелната. Почти всички творби на художника са обединени в топла, златиста цветова гама, която добре изразява чувствата на автора. А те също са топли, лирични и доверчиви."

На изложбата присъстват не само ценители на изкуството на Вилхем Минчев, но и много негови приятели и роднини, които уважиха неговия празник - юбилей 85 години!

"Мили хора, добре дошли! За да тръгнете и дойдете дотук в този дъжд, това значи, че идвате с чисто сърце. Много от вас не познавам, а и някои може да не са ме виждали, защото съм вече доста стар. Благодаря ви за уважението! Благодаря на Ирина Колбасова за възторжените слова, които чух, макар и на половина, защото освен, че вече не виждам добре, взех и да не чувам... Но иначе си оставам един весел човек! Благодаря ви от цялото си сърце!" с добри чувства и усмивка отвръща автора.
21 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page