top of page

Владимир Цоневски

На 14 Юни 2000 г. в галерия "Видима" се открива самостоятелна изложба на младия русенски художник Владимир Цоневски.

Владимир Цоневски е роден през 1970 г., завършва художествената гимназия в Казанлък, а след това "Изобразително изкуство" във Великотърновски университет със специалност "Живопис". От тогава до този момент е осъществил 11 самостоятелни изложби в различни градове на страната - Русе, Пловдив, София и др. Творчеството на живописеца се отличава с изключителна плодотворност и много активна изложбена дейност. Участва в национални и международни пленери и салони на изкуствата.

Експозицията в галерия "Видима" включва 30 живописни платна. На централно място се откроява иконата на Св. Георги Победоносец. Следват фрагменти от българската и гръцката митологии, а сред този нереален свят са намерили място и пейзажи от родния град - любима тема на художника.


Автора е представен от изкуствоведа Ирина Колбасова. Тъй като през тази година художникът навършва 30-години, изложбата има и ретроспективен характер. Не е случаен и броят на показваните творби. Изложбата представя различни творби на различни теми и от различни цикли развивани в творческия път.

Смяната на епохите в картините на Владимир Цоневски обхваща различни пластове в европейската култура, върху които стои интелектуалната духовна основа на съвременния човек и на всичко, което е вълнувало хората преди много векове. От библейските и античните сюжети, авторът преминава към Ренесанс и славянство. Почти във всяка творба божественото и човешкото се преплитат, придобиват единство, запазвайки тайствеността и мистичността на мирозданието и човешкото съществуване.


"Създадените от Цоневски образи ни приобщават към универсални алегории, символи и легенди, олицетворяващи истински човешки страсти. Колоритът в картините е със ярко емоционално изражение и говори за живопис с натрупан опит, самостоятелен стил и смело новаторство." казва Ирина Колбасова.143 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page