top of page

Владимир Пенев

На 26-ти Септември 2017 г. в галерия "Видима" гостува художникът Владимир Пенев с изложбата „Извървени пътища”. Авторът представя свои творби за втори път в галерията, като първата му изложба тук е през 2004 година.

Владимир Пенев е роден през 1956 година в Димитровград, син на писателя Пеньо Пенев. През 1981 година завършва Художествената академия специалност Живопис при проф. Светлин Русев. През същата година е приет за член на СБХ. Участва в почти всички Общи художествени изложби в България, както и в редица представителни изложби на българското изкуство в чужбина: Москва, Виена, Токио, Амстердам и др. Участник е в международни пленери и симпозиуми. От 1983 до днес Владимир Пенев е автор на повече от 30 самостоятелни изложби в България, Германия, Англия, Португалия, Испания, Италия, Холандия, Швейцария, Австрия, Франция. Произведения на Владимир Пенев се намират във фондовете на НХГ, СГХГ, почти всички регионални художествени галерии в страната, както и частни колекции в чужбина.

Авторът работи в различни направления на живописта: фигурална композиция, портрет, голо тяло, натюрморт, пейзаж, има няколко реализирани стенописа. Един от последните му проекти е уникално библиофилско издание „Аз, глас и съвест на епохата” със стиховете на поета Пеньо Пенев. Книгата е издадена само в 33 екземпляра, като всяка от тях включва 5 оригинални рисунки на художника към всеки един от поетичните цикли в книгата, както и диск с гласа на Пеньо Пенев запазен в Златния фонд на БНР.

На откриването на изложбата Димитър Васин - поет и председател на литературен клуб „Пеньо Пенев” към читалище „Развитие” в Севлиево, сподели своето усещане от творчеството на художника в емоционални и красноречиви думи: "Наистина какво виждаме в картините на художника, какво ни разказват те? Дали споделят собствени странни, загадъчни и необясними истории за любовта или ни разкриват тайните на своя автор? Оставят ни усещане за сложен и динамичен свят, в който мъже и жени очакват своята съдбовна среща с любовта, дълбока, истинска, всемогъща. Опитват се да се разпознаят в тълпата, но сякаш отново и отново се разминават, неуспели да надникнат под безличната маска на всекидневието, сблъскват се с празнота, затвореност, самота и неразбиране, отстранено и дистанцирано преминават край периферните кръгове на човешките съдби."

Безусловно Владимир Пенев е от тези автори, чиито творби не ни оставят безучастни и ни карат да разсъждаваме, да надникваме в техния смисъл, да се питаме какво точно е искал да ни каже художника? Дали сме разбрали вярно неговия замисъл и неговото живописно послание? Героите на неговите картини по-скоро ни задават въпроси, отколкото предлагат отговори. Всеки детайл в тях сякаш е изпълнен с определен смисъл, подсказва настроение, увлича в повествование и заплита фините нишки на любовта. Дали ще се превърне в романтичен сън, източник на велика радост или ще сътвори дълбоки мъки и нещастия, чието ехо ще звучи с години? Въпроси… Отново и отново въпроси… И вероятно, само един отговор: светът без любовта е скучен, тъжен, безсмислен, защото любовта е вълшебство, способно да ни промени и да ни издигне над земната суета, водейки ни по своите звездни пътища…


Последни публикации

Виж всички
bottom of page