top of page

Антония Дочева

На 6-ти Април 2012 година в галерия Видима се открива изложба на Антония Дочева.

"Искам... да се обичаме с отворени очи", така е озаглавена изложбата на софийската художничка, а творбите подредени в експозицията са вдъхновени от книгите на аржентинския писател и психотерапевт Хорхе Букай.

"Идеята ми бе да направя визуално изображение на една емоция, събрана в изречение", споделя за картините си авторката, уточнявайки, че не илюстрира текста, а пресъздава смисъла му.

"Платната на Антония Дочева са синтез между слово, живопис , риуснка, музика, танц и много страст! В изразителната динамика на телата са уловени движенията на танго, фламенко, балет, латиноамерикански ритми.", казва за творбите на художничката Ирина Колбасова.

Антония Дочева твори от години на тази тема. Първата изложба озаглавена "Танго" е открита през 2002 година. С времето този цикъл се обогатява с нови и нови творби, а през 2010 година е издадена и книгата й "Музика", в която темата за танца е разгърната много интересно и емоционално, а илюстрациите са допълнени с текстове на български и испански език, написани от самата нея.

Не случайно изложбата в Севлиево е съпътствана с цитати и вдъхновения от творчеството на Х.Букай, след една емблематична среща между него и българската художничка, за която тя разказва по време на откриването. Неговия образ и разсъждения провокират авторката към творчески процес. "Диалог, обич, подкрепа, зачитане, това за мен е провокация да изобразя всичко това с езика на тялото в най-естетичната му проява - танца", казва Антония Дочева.
Последни публикации

Виж всички

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page