top of page

Проф. Борислав Стоев

На 15-ти Октомври 2012 г. в галерия "Видима" гостуват художникът проф. Борислав Стоев, издателят и поет Иван Гранитски и изкуствоведът и траколог Иван Маразов. Събитието обединява представянето на изложбата на проф. Стоев и на книгата на Гранитски - "Начала", илюстрациите към която са дело на именития майстор на четката. И двамата автори са представени от проф. Иван Маразов. Тримата не за първи път обединяват усилията си в творчески тандем, в който се раждат нови книги и изложби.

Експозицията се състои от три части – „Литографии, акварели и графики“, „Родопски пейзажи“ и „Декамерон“. Мек и изящен, топъл и проникновен, интелектуално многопластов и удивително изобразително нюансиран, Борислав Стоев не толкова рисува, колкото създава пластически метафори.

Творбите на проф. Борислав Стоев се отличават с неизтощима епикурейска вътрешна разкрепостеност и енергия. Той изненадва публиката с нови открития, формалистични пробиви и съдържателни експерименти в областта на илюстрацията, графиката, литографията, виртуалните колажи. Наричат проф. Борислав Стоев поет на пластическото изображение, художник с европейски дух и чувствителност. Той отдавна е разбрал, че истински модерното се заражда в недрата на традиционното, че не можеш да бъдеш модерен, ако не познаваш собствената си история и традиция.

Новата книга на Иван Гранитски е представена от Иван Морозов. Както подсказва заглавието, авторът изследва корените, които създават и подреждат света – водата, огъня, земята и въздуха и тяхната безпределност. В нея авторът поставя основния въпрос „Кой съм аз?“. „Това не е лесна поезия. Тя е философска, кара те да мислиш заедно с автора,“ споделя Иван Маразов. Стиховете на поета са прекрасно допълнени от графиките и акварелите на проф. Стоев. Това обаче не са традиционните илюстрации, а живописни преводи на идеите на поета. В този смисъл художникът се изявява като съавтор с Гранитски със своите пейзажи, цветни петна, хора, животни, птици.


Последни публикации

Виж всички
bottom of page