top of page

Мария и Валери Върбанови

На 19-ти Септември 2012 г. в галерия "Видима" гостуват художниците Мария и Валери Върбанови.

На откриването на изложбата освен представянето на живописните си платна, художниците проектират свой мултимедиен продукт - една импресия от процеса на създаването на фотографиите, както и от процеса на създаване на фотореалистичните им творби.

Двамата автори са свързани не само чрез семеен съюз, но и споделят общи естетически възгледи. Имат реализирани няколко съвместни творчески проекта. Експериментите им са в широк спектър от жанровете – натюрморти, портрети, абстрактни и хиперреалистични композиции. Картините им са изпълнени в необичайна техника – изображението се нанася с акрилни бои върху черен фон на платното с помощта на четка и аерограф.

В последните години авторите експериментират и във фотографията, видео-арта и боди-арта. Прожектират свои произведения върху голо тяло или телата на танцьорите и заснемат тези композиции на видео или като фотографии. Така Мария и Валери съчетават визуалното изкуство с танца и често представят тези произведения наред с картините си в общи изложби.

Мария и Валери Върбанови живеят и работят в Пловдив. През 1990 г. те са завършили Великотърновския университет. От 1995 г. излагат творбите си предимно в чуждестранни галерии и по тази причина по-популярни са извън страната – в Норвегия, САЩ, Япония, Австралия и др. Измежду най-видните колекционери на двамата автори са Султанът на Оман Кабус Бен Саид ал Саид и Едоардо Миролио – най-големия италиански инвеститор в България и други видни бизнесмени в страната и чужбина.





Последни публикации

Виж всички
bottom of page