top of page

Богдана Топрева, Анжело Красини, Ангелина Цветкова, Николай Сардъмов

На 12-ти Октомври 2010 г. в галерия "Видима" гостуват четирима от най-известните български бижутери - Богдана Топрева, Анжело Красини, Ангелина Цветкова, Николай Сардъмов. Изложбата е под наслов "Сребърна есен".

Изложбата предизвиква огромен интерес от страна на севлиевци, като дори се налага колекцията да бъде попълнена три пъти. Всичко предоставено е ръчна изработка, произведенията са авторски и много различни като стил – едни - много аристократични и представителни, други - по-съвременни, някои - с елементи от българския фолклор, природата.

Анжело Красини споделя: „Бижутата са част от културата ни, от ритуалите, от спомените. Факт е, че няма цивилизация или хора, които да не носят бижута – и примитивните, и богатите, и бедните, и мюсюлманите, и християните, всички са свързани в това отношение. Носенето на накити съществува, откакто и човешкия род. В онези най-древни времена чрез бижутата хората са показали, че се усещат като разумни същества, а не като животни. Първата им работа, след като се нахранят, е била да си сложат накити, с които да се предпазят от магии и зли сили.“ Неговият колега Николай Сардъмов допълва: „В този смисъл, когато някой си купува бижу, взема и част от нас. Затова винаги се радвам, когато сред толкова много украшения на едно място, клиентите изберат от моите творения.“

Анжело Красини е роден в София. Дължи необичайното за България име на дядо си - италианеца Франческо Красини, който като млад се заселва в страната ни. Завършва Висшия институт за приложни изкуства "Строганов" в Москва. Работи в Българския културен център във Варшава. Ръководи ювелирната секция към Съюза на българските художници и 6 години е заместинк-председател на неговия Управителен съвет. Отличен е с втора награда за накити от Международното квадриенале в Ерфурт. Негови ювелирни, виртуозно изработени творби са откупени от частни лица и от много галерии по света.

Николай Сардъмов е роден в Севлиево, но живее и работи в София. Завършва магистратура по бижутерия и метал в Националната художествена академия, София след получаването на бакалавърска степен по педагогика на изящните изкуства в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Средното си образование завършва през 1994 г. в Средното специално художествено училище по приложни изкуства, София. През 2000 г. печели голямата награда на СБХ в конкурса за нови технологии, София. Работи в сферата на бижутерията, изящното изкуство и модния дизайн. Негови работи са излагани в цяла Европа и се посрещат с интерес и възхищение.

Богдана Топрева вече повече от 20 години е сред най-известните български майстори-бижутери. През 1985 година завършва средно образование в художествено училище за приложни изкуства. През 1991 година тя завършва висшето си образование в Художествена академия, специалност „Дизайн”. От 1996 година ежегодно участва във всички национални изложби на Съюза на българските художници, където е член на секцията „Накити и дизайн”. През 2006 година получава държавна поръчка за изработка на представителен накитен комплект за г-жа Лора Буш при първото посещение на г-н Първанов в САЩ. Има самостоятелни изложби освен в България, в Словакия, Германия, Австрия, Франция, Испания, Унгария, Белгия.

Ангелина Цветкова е родена в София. Завършва Средно специално художествено училище през 1994 за Приложни изкуства - София, специалност „Художествена обработка на метали”. През 2000 завършва Национална Художествена Академия - специалност „Метал”. Изработва уникална авторска бижутерия от 1994г. Авторката работи с различни материали, като метал, стъкло, порцелан, хартия и текстил. Член е на Съюза на българските художници. Ангелина Цветкова има самостоятелни изложби и множество групови в България и чужбина.
Последни публикации

Виж всички

Opmerkingen

Beoordeeld met 0 uit 5 sterren.
Nog geen beoordelingen

Voeg een beoordeling toe
bottom of page