top of page

Илия Банков

На 18-ти Май 2010 г. в галерия Видима гостува горнооряховския художник Илия Банков.

"От картините на Илия Банков лъха подчертана творческа индивидуалност и всеки зрител може да усети внушенията на неговите композиции." - така горнооряховската художничка Роза Арабаджиева описа творбите на своя колега и съгражданин при откриването на изложбата му в Севлиево.

"Целта на изкуството е да направи хората щастливи. Тази цели си е поставил и художникът Илия Банков - да подари много радост и емоция на всеки посетител." - допълва Арабаджиева.

В произведенията на Илия Банков са застъпени почти всички жанрове - портрет, пейзаж, голо тяло. "Голото тяло е една от основните теми в творчеството на художника. Илия Банков показва, че това не е просто съблечено тяло, а хармонична фигура с много поетичност и лиризъм, символизираща женската красота и извор на вечно вдъхновение." - продължава своите впечатления художничката.

Ирина Колбасова представя автора с кратка биографична информация и допълва своите виждания за неговото творчество. Тя отбелязва, че в работата му се наблюдава израстване, градивност, усърдие и упоритост и му пожелава неспиращо вдъхновение.

Илия Банков благодари от своя страна на присъстващите и сподели, че една част от картините са от неговата юбилейна изложба и са много специални за него, а друга част от картините е подготвил именно за представянето си в галерия Видима и до този момент не са показвани пред публика.

Илия Банков има почти 35 години творчески път(към 2010), участва в много колективни изложби в страната и зад граница. Реализирал е и много самостоятелни изложби. Негови творби се намират в галерии и частни колекции в България и чужбина.


40 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page