top of page

Игор Колбасов

На 17-ти Юли 2012 година в галерия Видима се открива изложбата "Фотография – живот, любов, изкуство …" на фотографа Игор Колбасов.


Името загатва връзката с изкуствоведката Ирина Колбасова, която е дъщеря на автора, а снимките за настоящата експозиция са събирани от нея в продължение на години. По време на поредното гостуване на баща й в Севлиево, тя го изненадва с изложба.

Пред многобройната публика Ирина Колбасова сподели, че любовта на баща й Игор е още отпреди нейното раждане. „Той смятал, че ще е много добре, когато се появи дете в семейството, да има фотоапарат, с който да отразява събитията, свързани с неговото израстване. Оттам нататък се появи увлечението, прераснало по-късно и в професия, и в занимание, и в творчество, което не го изоставя и до днес.“ Така, в продължение на години, баща й изпращал всяка нова снимка, която заснема с обектива.

Игор Колбасов е професионален фотограф и целият му живот е свързан с това изкуство. В последните години той преподава на млади хора в родния си град Санкт Петербург. Творчеството му включва две теми – Санкт Петербург и портрета. Градът до такава степен го завладява, че той чувства непреодолимо желание да покаже красотата, която струи от него. Затова и апаратът е непрестанно до него. За него всеки свободен ден се превръща в разходка, в търсене на нови, необичайни картини в Петербург. Сред картините в галерията има такива, които отразяват не само хубави неща, но и наводнения, снимки, показващи суровите руски зими. Другата любима тема на фотографа е портретът, тъй като той изразява емоционалното състояние на човека в момента на снимането, показва неговия характер.


Последни публикации

Виж всички
bottom of page