top of page

Цветан Колев

Цветан Колев гостува в галерия Видима на 18.02.2010 г.



Искреност и обич струят от рисунките на художника Цветан Колев. Досега в Севлиево са показвани само негови живописни платна. Авторът признава, че се е готвил специално за тази изложба - отдавна е имал желанието да направи рисунки с молив и да ги покаже най-вече в галерия Видима.



Според него да създаваш рисунка с молив е много сложно нещо, тъй като по принцип те не се котират в изложби с комерсиална цел. "Въпреки това, когато човек реши да рисува отпада всякаква суета, ако си искрен и цял живот си мислил и вървял по едни пътеки, те директно от главата през ръката отиват на хартията и нищо повече. Живописта е велико нещо, но рисунката е страхотна отговорност. Той е категоричен, че който се занимава с този тип изкуство, доста трябва "да си измете къщичката" и да бъде настроен за това нещо, за да се получи чиста любов. Заради това много благодаря на Ирина Колбасова, че ми позволи да бъда искрен!" - казва Цветан Колев.



Рисунките на Цветан Колев бяха представени от друг художник и приятел на галерия "Видима" - Милко Божков. "Казано е - по рисунката ще ги познаете. По нея можете да разберете дали художника е истински човек, или просто запълва платното с рисунка", каза той.



Според него от рисунките на Цветан Колев лъха такава чистота и непосредственост, че не са необходими много думи за обяснения, трябва само да се вгледаш в тях. "Той напомня разказите на Радичков. Умее да разказва без да е бъбрив. С молива преразказва за фолклора, за нещата, забравени в старите балкански къщи, в които няма хора, но в тях живеят спомените им. Цветан Колев гледа и рисува така, както Господ гледа нас, малките твари, от високо. Неговият поглед е поглед отгоре, но без да ни принизява и да се чувстваме виновни", допълва Милко Божков.



Той е убеден, че искреността на творбите на Цветан Колев въздействат на ценителите на изобразителното изкуство.



24 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page