top of page

проф. Димитър Чолаков

На 5-ти Юли 2006 година в галерия Видима гостува със самостоятелна изложба известният български художник Димитър Чолаков.

Авторът на изложбата проф. Димитър Чолаков е преподавател в шуменския университет "Епископ Константин Преславски" и директор на художествената галерия в Търговище. За да открие неговата изложба и да говори за неговото творчество пристига лично от София, председателя на Съюза на българските художници и преподавател в Националната художествена академия проф. Ивайло Мирчев, който е и дългогодишен приятел на Димитър Чолаков.

Според Ивайло Мирчев за колега и приятел, е хем лесно, хем трудно да се говори, защото Димитър Чолаков е творец с особена интуиция, с особен образен свят. "Неговата чувствителност е до такава степен опростена и изчистена в абстрактната позиция, която заема. Тя действа буквално като поезия или музика, тя е като Хайку", казва проф. Мирчев.

Заставайки пред картините на Димитър Чолаков не можем да не усетим неговата натура, неговата емоционалност, преживявания и вълнения. Платната на автора не са картини в общоприетия смисъл. Те са по-скоро палитра на чувства, най-вериятно бушуващи в самия автор. И колкото и сложни да са на пръв поглед картините, те са едновременно изчистени и достъпни. Както е по принцип в живота, така и в неговото творчество няма универсален ключ за разбирането му, казва още проф. Мирчев. Всеки човек разполага със своята индивидуалност и нещата, които докосват сърцата ни, никога не са еднакви за всички.

"Независимо, че творчеството му се базира на абстрактни и нефигуративни форми, то си носи най-доброто от класическата историческа живопис. В платната му има много релефна, емиционално подвижна и говореща повърхност. Всичко това допринася за особеното въздействие. Картините му ни действат със своя колорит и тоналност, която е много светла и деликатна, много пречистваща душата и носи едно спокойствие и лирично настроение", допълва и Ирина Колбасова.


Последни публикации

Виж всички

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page