top of page

Светозар Чилингиров и Красимир Желев

На 9-ти Ноември 2011 г. в галерия "Видима" гостуват художниците Светозар Чилингиров и Красимир Желев.

Експозицията е под наслов "Реалности". Съвместната изложба на двамата млади художници от Шумен е открита от Ирина Колбасова, а към нея се присъединяват проф. Чолаков и поетът Антонин Горчев.

"Интересно е как двама толкова различни по темперамент и натюрел творци общуват сполучливо, допълват се един друг. Това се дължи не толкова на сполучливия контраст, колкото на по-дълбоки откровени неща, своеобразната искреност като творци, хора и личности"- казва Антонин Горчев.

Светозар Чилингиров рисува с едри мазки, търси контрастни цветове и обеми. Той е по-категоричен и по-напорист, поставя зрителя пред свършения факт на емоционалната си реализация върху платното.

Красимир Желев има различен подход. Неговите внушения са деликатни и артистично недоизказани, оставяйки на зрителя възможността да се потопи в атмосферата на пейзажа, кара го да вижда едно, а да мисли за друго.

Светозар Чилингиров и Красимир Желев са едни от най-активно изявяващите се шуменски художници. И двамата са преподаватели в шуменския университет.


13 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page