top of page

Евгени Недев

На 25-ти Юни 2019 година в галерия "Видима" гостува Евгени Недев с изложбата "Париж нощем".


Париж нощем

Три клечки кибрит - една подир друга запалени в мрака. Едната - за да погледна цяло лицето ти. Втората - за да погледна очите ти. Третата - за да погледна устата ти. Пълен мрак след това - за да си спомня всичко, когато до мен те притискам.

Жак Превер

Втората самостятелна излобжа на автора в Севилево представя картини, изцяло вдъхновени от двумесечния му престой в ателиетата на "Сите Интернешънъл Дез Арт" в Париж. Посетителите на галерията имат възможност да се насладят на пейзажи в масло и пастел на вечните забележителности на най-красивия град в Европа - Айфеловата кула, катедралата Нотр Дам, Сакре Кьор, Пон Ньоф, остров Сена. Серия африкански маски, рисувани с пастел, вдъхновени от изложба в музея "Брандли" обогатяват експозицията, подчертавайки мултикултурния облик на френската столица.

Егвени Недев е млад художник, но зад гърба си има много усехи и доказани постижения. Роден през 1984г., през 2007г. завършва "Иконография" във Великотърновския университет, следва магистърска програма АртМениджмънт в Пловдив през 2008-2009 г. От 2012 г. е директор на ХГ "Христо Цокев" в гр. Габрово. Председател е на СБХ Габрово от 2016г. Работи в сферата на живописта и пейзажната реалност. Има множество участия в съвместни изложби, пленери и симпозиуми. Първата му самостоятелна изложба се открива в севлиевската градска галерия "Асен и Илия Пейкови" през 2016 г. А две години по-късно това е вече седма негова самостоятелна изява.

Проф. Иван Кънчев казва за Евгени Недев: "Той е различен от това, което рисуват неговите връстници, нищо модерно, нищо неразбрано и нищо завоалирано няма на пръв поглед в платната му. Той има сетива за пейзажа, за пространството, чувства красотата - не си я измисля. Умее да среща майсторски хоризонта с небето."

Авторът споделя пред севлиевци: "През 2016 г. кандидатствах пред СБХ и спечелих въможността да отида за два месеца в Париж. Зе мен това беше истинско преживяване, защото там е събрано цялото световно изкуство. В началото рисувах природни пейзажи, но впечтален от френската архитектура, започнах да рисувам по начина, който показвам днес пред вас. Впечатлих се много от нощния Париж. Тогава светлината е друга, мазките стават по-различни, тази категоричност изчезва и въздействието е много по-различно, по-хубаво".

Последни публикации

Виж всички
bottom of page