top of page

Игната Василева

Изложбите на Игната Василева предлагат уникалната възможност да се докоснете и да бъдете докоснати от красотата, от екзотиката, от романтизма, от нежността, от лекия ароматен полъх на едни от най-божествените кътчета на Европа.



Игната Василева е посветила живота си в изучаване на флората и фауната. Картините на Игната Василева ни потапят в атмосферата на най-красивите градини създадени от човека в стремежа му да наподоби митичния рай. В нейните картини светлината на слънцето и мелодиите от аромати са задължителни. В далечината се чуват ръмежът на дъжда или фонтаните, шумуленето на листата, жужащите пчели, свирещите цикади, песента на птиците...



Завършила частната академия за изящни изкуства „Жул Паскин“ в София през 1996 г. с преподаватели Долорес Дилова, Огнян Цеков и проф. Николай Майсторов. До момента има реализирани над 20 самостоятелни изложби и два собствени кураторски проекта. Сред проявите й се отличават изложби в София и Варна, интересни са тези в Университетската ботаническа градина, както и изложби в Полша, Холандия, Италия(градовете Рим и Венеция). Игната Василева е член на съюза на българките художници, а също така тя е член и на българското дружество за защита на птиците.

Игната Василева пресъздава в своите творби своето впечатление от редица известни паркове, кралски и ботанически градини, които лично посещава и изучава. Сред тях са градините на Фердинанд, ботанически и дворцови градини в Ню Йорк, Венеция, Корфу, Холандия и др. Неизбежно Игната е погълната и от историята на тези места, някои от най-старите в Европа са на повече от пет века. Тази страст на авторката се обогатява от дълбоки познания по средновековна и антична литература и изкуство от Западна Европа, Византия и Далечния Изток, дори е посветена в тайнствата на японската чайна церемония.



Градините създадени от човека носят различни културни и географски характеристики, които определят ландшафта и биоразнообразието - Венециански, Гръцки, Английски, Френски, островни и континентални, средновековни и съвременни. От климата умерен или тропически например, зависи на какви видове ще бъде дом една градина. Някои от градините съхраняват редки и изчезващи видове, както от растителния свят, така и от животинския. Много от най-известните градини в Европа в недавното си минало са били лична собственост на височайшата аристокрация, част от дворци и резиденции. Днес всеки от нас може да посети тези места и да се разходи в стъпките на велики крале и императрици.



Градините са живи. Те имат пулс, те имат сърце! Те са постоянно променящи се. Сред цветя, билки, храсти и дръвчета ври и кипи живот от разнообразие на птици, пеперуди, пчели, водни кончета. Една и съща градина може да бъде толкова различна според времето и сезона. Слънце и облаци, вятър и безветрие, дъжд и сняг .



Подходът на авторката е искрен, поетичен, възторжен, реалистичен и лаконичен. В творбите си Игната Василева умишлено комбинира цветя, птици и насекоми, които познава не само като ботаник и зоолог, но и като философ. С познанията си за тяхното дълбоко значение в символиката на древните култури нейните творби се превръщат в закодирани съобщения за добро, любов, здраве, щастие, благоденствие и дълголетие. Например розата и щиглеца са едни от най-широко разпространените християнски символи в средновековното изкуство (от плаката). Игната Василева използва ефекта на едрите форми, често с пастелни, но искрящи цветове, а златните фонове могат да се разглеждат като препратки към източно православната иконописна традиция.

За себе си казва, че е страстен поклонник на природата! „Когато една градина докосне моето сърце, тя започва да влияе върху мислите и настроенията ми. Един вихър, който носи аромати, цветове, светлина и оставя отпечатък в душата ми.“ А опазването на природата е нейна мисия! „Рисувам възхвали. Ако покажа на хората колко е прекрасна природата, значи съм постигнала нещо, колкото и малко да е то!“


Изложбата е в памет на Ирина Колбасова, заедно с Игната Василева те планират тази изложба преди повече от година. Посвещаваме тази изложба на Ирина Колбасова и се надяваме, че тя е открила своята райска градина!




Последни публикации

Виж всички
bottom of page