top of page

Колекцията на Иван Деев

Актуализирано: 5.04.2021 г.

На 1-ви Април 2002 година в галерия Видима се открива изложба с карикатури и шаржове от колекцията на Иван Деев.



Иван Деев, известен като "Председателят на севлиевското землячество в София", доведе в града ни за Деня на хумора и шегата Доньо Донев и Димитър Бежански, заедно с авторите на "Тримата глупаци" беше и актьорът Асен Кисимов.



Творбите в изложбата са от личната колекция на нашия земляк Иван Деев. Той старателно е подбрал 133 карикатури и шаржове на 33-ма автори, все големи майстори на рисунката и сатиричния щрих, сред които: Александър Добринов, Чудомир, Стоян Венев, Тодор Цонев, Борис Димовски, Доньо Донев, Теньо Пиндарев, Георги Чалъков и др.



Откриването на изложбата протича в духа на първоаприлското настроение - така всеки от гостуващите творци - Доньо Донев, Димитър Бежански и Асен Кисимов получават от Иван Деев своеобразни медали за заслугите си. А специално подготвен за случая шарж на Иван Деев беше открит по подобие на паметна плоча от Доньо Донев, който с преклонение дръпна платното, както се прави по филмите.




Откриването на изложбата е уважено от десетки севлиевци, сред които и видни личности, един от които действащият тогава кмет на община Севлиево Йовко Йовков, който е известен и със своя интерес към изкуството. Той поднася букет с думите: "Г-н Деев, тази изложба не е просто сбор от картини, това е един цял живот!". А тогавашния изпълнителен директор на Идел Стандарт-Видима, г-н Васил Кънев, поради отсъствие, изпраща специално поздравително писмо, което се пази в архива на галерията и до днес!



Кметът Йовко Йовков поздравява Иван Деев и компания.

Писмото на изп.д-р. на Идеал Стандарт-Видима инж. Васил Кънев до Иван Деев.

Последни публикации

Виж всички
bottom of page