top of page

Иванка Минчева и Марияна Райнова

На 17-ти Юни 2015 година в галерия Видима гостуват със съвместна изложба две изключителни дами и добри приятелики, талантливите майсторки на пластичните изкуства - Иванка Минчева и Марияна Райнова.

Експозицията показва разнообразни изработки от метал и медална пластика на Иванка Минчева, както и красиви колажи от хартия на Марияна Райнова.

Иванка Минчева завършва художествената академия "Николай Павлович" със специалност "Изящна скулптура", в класа на проф. Борис Гондов. Занимава се с изработка на медална пластика. В творчеството си тя използва не само традиционнията метал - бронз, но и порцелан, топено стъкло, инкорпориране с природни материали и други. Има над 15 международни награди, а през 2010 г. е удостоверена с най-високата американска награда, която се дава за изключителни постижения в областта на медалната скулптура. Има десетки самостоятелни изложби в България, Европа и САЩ. През 1988 г. е поканена да представи творчеството си пред Конгреса на Британското дружество за медално изкуство, а през 1993 в галерията на Кралската академия в Лондон. Иванка Минчева е и автор на много поръчки за отличия като значки, медали и статуетки, връчвани на изтъкнати спортисти, учени и политици. Нейни творби са притежание на частни колекционери, музеи и галерии в цял свят.

Богато, разнообразно и вдъхновяващо е творчеството на Марияна Райнова. Тя завършва Националната художествена академия със специалност "Текстил и мода", нейното амплоа е декоративното изкуство. Създава изящни композиции върху коприна и уникални рисувани облекла, както и колажи от цветна хартия, с които се представя пред публиката. Тя е сред авторите, дали своя принос в развитието на артистичния гоблен у нас. Привличат я пастелните и дълбоки тонове на естествените материи - вълна, коноп, козина, коприна. В технологично отношение, Марияна Райнова прави своите произведения както в гладка класическа техника, така и чрез използване на различни структури и фактури, които засилват изразителността на нейните творби. Има редица участия в изложби в София, Париж, Стокхолм и др. Носител на наградата на конкурса на СБХ за пребиваване в ателиетата на Сите дез Ар. Творбите ѝ се отличават със звученето на българския фолклор, силна емоционалност, абстрактни и фигурални композиции.


Иванка Минчева - медална пластика:

Марияна Райнова - колажи от хартия:



Последни публикации

Виж всички
bottom of page